2024-08-21
同朋友去开中环饮嘢,中环出名多酒吧,真心眼花撩乱。 跟住朋友介绍咗依间加勒比海风的酒吧。 位置上都比较接近大馆,就喺正壁画隔离。 门口嘅加勒比海风设计相当吸晴。上网睇先发现原来依家系五大香港必去嘅酒吧之一,同埋主要以Rum做主题,相当特别。 因为到达时间比较早酒吧啱啱开门,所以并未有人光顾,但系咁样啱晒同朋友静静咁倾吓偈内在环境其实都好有加勒比海风, 绝对有唔少位打卡,而且环境舒服职员都好友善喺OpenRice订位,仲可以有Welcome Drink. 一坐低职员就先送上一杯Prosecco汽泡酒。五点至七点啱啱好有特别Offer,指定饮品会有优惠价。 朋友就简左”Rum Runner Spritz “ ,而我就简左打卡既 “New World Order” .作为打卡嘅New World order ($130) , 表面有一嚿冰去乘托住青柠, 职员会喺青柠入面倒咗rum , 当客人ready好相机 ,职员就会用火枪去点燃, 即刻会有火花同埋着火 , 成杯野真系超靓🌹 打卡必备基本上大概5分钟左右火就会自动熄灭,就会有种淡淡既㶶味, 但系唔会太难闻,有小小似木香味(?) 。 饮品
五点至七点啱啱好有特别Offer,指定饮品会有优惠价。
作为打卡嘅New World order ($130) , 表面有一嚿冰去乘托住青柠, 职员会喺青柠入面倒咗rum , 当客人ready好相机 ,职员就会用火枪去点燃, 即刻会有火花同埋着火 , 成杯野真系超靓🌹 打卡必备基本上大概5分钟左右火就会自动熄灭,就会有种淡淡既㶶味, 但系唔会太难闻,有小小似木香味(?) 。 饮品方面饮落去其实有种比较重嘅姜味,配以Rum 酒, 相对味道偏辣(因为姜味重) 。 因为饮品以几款Rum酒mix 埋,所以酒精浓度都好高
朋友点既 “ Rum Runner Spritz “($60) , 成杯野饮都系红色, 卖相几有清凉feel. 成份方面以Rum 同Prosecco,Cappelletti为主,配以草莓糖水、青瓜糖水及tonic 调制以成。 味道有啲药水味😅 tonic水味较唔突出。