2021-01-08
今次介绍嘅系来自加拿大既过江龙法式Crepe专门店。呢间Café Crêpe系2017年首次登陆香港中环,之后喺上年嘅八月尾喺尖沙咀嘅K11开分店。法式薄饼有甜味都有咸味,咸味当中黑松露香煎带子最受欢迎,而甜味苹果金宝配奶油酱同香草雪糕同黑朱古力配兰姆酒汁及特浓咖啡忌廉芝士系招牌,不过肉桂烤啤梨配咸味焦糖酱都系好多人会叫,全部crepe即叫即整,保持饼皮软熟。-1️⃣ Butterscotch Apple Crumble💰109(👅: 8.5/10)因为今次想食甜品,所以叫咗两个甜味法式薄饼,而店员最推介嘅口味就系呢个苹果金宝配奶油酱同香草雪糕。份量正常,食完会有饱肚感觉,Crepe偏黄色,皮比较薄,crepes好薄身,食落好烟韧,闻落好香因为有肉桂粉调味,一切开就见到入面充满苹果,苹果煮得够软腍带点爽口,系好好食既Apple Crumble,每一啖都系苹果香,味道唔会过甜带小小酸,而且有雪糕可以中和佢既甜。自家制奶油酱唔会抢过本身Apple Crumble既甜,各有发挥。而拖肥脆脆令呢个crepe增加新既口感,两者口感有反差,食落丰富。-2️⃣ Cafe Gourmand 💰98(👅: 8/
2️⃣ Cafe Gourmand 💰98(👅: 8/10)
而第二个店员推介嘅甜味法式薄饼就系依个黑朱古力配兰姆酒汁及特浓咖啡忌廉芝士,店员强调个酱汁系佢哋自己调教出嚟,其他地方食唔到。
Crepe同埋碟上会明显见到有2样唔同既酱,分别系黑朱古力配兰姆酒汁同特浓咖啡忌廉芝士,会好明显食到两只酱既分别,因为黑朱古力个酱系重冧酒味,而另一个就好重咖啡味,如果唔系太钟意rum或者咖啡味可能会唔岩食。
咖啡酱会比黑朱古力个酱甜,两者同crepe混合一齐食意外地夹,好好既平衡唔会互抢戏份,虽然酱汁好重味不过同crepe一齐食就无好heavy既感觉。
同样有脆脆增加crepe既口感,上面既坚果脆饼就正常发挥唔算特别。
🌟餐厅主打crepe,质素绝对有保证,除左crepe之外仲有正餐,早餐有eggs benedict、omelette、法式早餐等,都有主菜提供各式面包、三文治、汉堡、意粉等,饮品有各种咖啡、奶昔。置于中环同尖沙咀呢D热门地区,所以要一试法式crepe绝对唔难。
👅味道: 8.5/10
🍴环境: 6.5/10
💰消费: $104 (服务费: NA)