2019-01-20 390 浏览
除夕夜这晚相约友人聚旧,友人提议到佐敦好一锅打边炉,未去之前见呢间餐厅价钱都几公道,加埋一都系200蚊左右,又有得任食2.5小时,心谂D野食唔太差都可以接受,点知去到食先系恶梦既开始。先讲讲地点,其实系地铁站行过去都只不过系对边街,都几方便,入到商场等电梯都唔算用左好多时间。去到餐厅门口都好快有职员带我地一班人入座。 职员安排左张方枱俾我地5个人,已经坐得好逼嫁啦,仲要前后两张枱D位都逼住,基本上坐低左就好难行返出去拎野。仲要张枱其中一边系条通道,本身已经好多人行黎行去拎野嫁啦,有个职员仲要长期放左部收碟车仔系果个位顶住,搞到友人坐得劲唔舒服仲要系咁比人撞到。坐低左冇耐我地就划左汤底同火锅食材,职员收左纸之后冇耐都拎D辣椒﹑葱﹑蒜蓉比我地加落鼓油碟到,但系...竟然冇拎到豉油比我地,仲要同左佢讲都系冇拎到黎,最后要友人行出去自己揾先有。大约等左15分钟左右个汤底就黎到啦,我地叫左胡椒猪肚汤底,谂住应该都几有味嫁啦,点知黎到果时个汤底系好淡既白色,试左啖,不出所料,淡而无味。我地第1转大约都划左10几款火锅食材,大约坐低后20-25分钟职员就开始上第一转D食材,但系....只系黎左5款左

我地第1转大约都划左10几款火锅食材,大约坐低后20-25分钟职员就开始上第一转D食材,但系....只系黎左5款左右,仲要全部都系菜同丸,份量净系够一人食一粒。
 本身都谂住佢会再上埋其他食材俾我地啦,点知等左10几20分钟都冇再上过,就算问D职员都系叫我地等下,反而见其他枱都陆续有食材上,仲要有我地划左但冇黎到果D食材。

见等左都咁耐,又差唔多坐左成个钟,我地就决定再划过第2转既食材纸,今次划果D野食其实都系同第1转划果D差不多款。结果...,同第1转一样,划10几款净系黎左5-6款左右,仲要连打边炉必食既牛肉都系冇上到俾我地。都未试过食一餐任食边炉系可以食左个几钟都仲觉得好肚饿。

如是者,我地又怕再order会重覆左张单,于是我地又问下职员点解冇野食上俾我地,果个职员态度十分之差,竟然口噏噏话我地冇嗌野食咪冇野食上啰,听完真系谷鬼气,咁我地就唯有再划过D食材,划完交左俾职员冇耐,竟然有之前划过既野食送到黎,但系明明我地之前D单加埋只系划左1碟,职员拎到黎果时系5-6碟....,之后终于开始陆续有野食上啦,但系....竟然系D我地完全冇划过既食材,反而我地划果D就冇拎到黎。唉,谂住都照食嫁啦,点知呢个时候果个态度十分恶劣既职员就行埋黎话我地已经够钟啦,仲要即刻收走我地枱面果D食材叫我地走,都未试过食过一间餐厅系咁冇礼貌,位已经坐得好唔舒服,服务态度又差,任食又漏哂D单,野食又唔系特别新鲜好食,呢间餐厅真系'极品'。

200蚊左右但系接近咩都冇食过! Blacklist唔会再去呢间餐厅!

2018-12-31
庆祝纪念