2011-08-30 412 浏览
妈咪同XO仔都系香槟粉丝,所以年头uncle专登请我地一家黎食有香槟任饮既自助餐,重要成个几月前订定位架,真系好有我地心!上去十八楼必先喺十七楼行一层楼梯,所以虽然香槟系任饮,小弟劝大家都系唔好太搏命,以免走时醉醺醺,叉错脚。上完楼梯,经过一条长长既走廊,终于到达餐厅既正门。地方好阔落,座位都好舒服,所有望倒窗既位置都可以欣赏到香港既靓景。室内其中一个问题系气温比较暖,空气变得唔够流通,冬天食buffet食到出汗都系第一次。 沙律同头盘都系任食既。可以话比大家听,沙律吧𠮶D蔬菜比一杯杯𠮶D虾沙律同龙虾沙律新鲜得多。 所有蚝都系即叫即开,生食熟食都可以同侍应讲声,唔需要企喺度等,自然会有人安排送到埋枱。不过建议大家续款叫,唔系佢地会一次过攞哂黎,传𩠌同食客好多时都分辨唔倒边款打边款。讲真生食蚝,小弟比较钟意涷D,不过好奇怪,依度既生蚝虽然有冰阵住,但系入口系暖暖地,唔知系咪同室温有关呢?另一个问题系入面重有蚝壳。所以为安全起见,食完一轮生既,XO仔都转哂食熟蚝。三款蚝有三种煮法,每样都系热辣辣,半生熟既口感都好啱我口味。 鱼生唔系卖点,卖相又唔系好得,所以都系每样试左件。三文鱼最好味,甜
不断开香槟
Salad Bar
生蚝即叫即开
Oyster Specialties
 鱼生唔系卖点,卖相又唔系好得,所以都系每样试左件。三文鱼最好味,甜虾都ok,其他就...
Lobster Bisque
 Lobster Bisque:龙虾汤系要叫先会上,埋枱先会淋热汤上个盛有鲜虾云吞既汤碗入面,好睇得
。个汤够热,不过就咸左少少;碗内既云吞涷左D,胜在甜甜既味道救返分
Duo of Perigord Duck
主菜每人只可以叫一样。
Seabass Fillet "a la plancha"
 妈咪好满意拣左个鱼,因为鱼本身够油份,所以D肉好嫩滑,只系个皮稍为韧。
Baked US Fillet of Beef with Serrano Ham
 Uncle选择左个冇乜味既牛。
Lobster Mornay
 XO就食左份非常之唔掂既龙虾,又涷又韧又咸
,失望到极点!
甜品吧
 甜品吧既甜品种类中规中矩啦;其中以芒果慕丝叫做好食D。个心太软因为太厚同太硬,所以扣哂分。
自选甜品
 除左甜品吧,每人都可以叫个迷你souffle,即叫即焗,味道普通过普通,不吃也吧
Mini Hot Souffle
当日既食物质素唔好多过好,而且食完返屋企唔够一个钟头自己开始肚泻
,怀疑系生食既沙律或生蚝出事。所以虽然今次有人请食buffet,重可以畅饮香槟,不过食到我个肚唔舒服,伤身之余,医药费都蚀埋,真系唔抵到极,小弟绝不推介

2011-01-23
午餐
Seabass Fillet "a la plancha"
生蚝即叫即开
Salad Bar