2020-02-06
如果你同港大/西环/旧式茶楼有任何关系既,你无可能唔识新兴由几个舖前就开始食再见佢转几个舖再俾人加租加到见报,终于系依个位叫做定左咁耐实在太好伙记同师傅都仲有好多系旧人,一齐感受下旧式茶既风味同美味!佢既点心有即蒸起既,定蒸起个刻卖唔晒放喺度既,即蒸起既就梗系会好味好多啦牛肉肠,由于啱啱蒸起,肠粉皮都好腍好味既,中上既味道虾饺,佢既size系一口个只,入口口感唔错,笋味浓,味道几好相对虾鲜味较弱,不过都ok既黎得旧茶楼就一于食下鹌鹑蛋烧卖,好多新派饮茶都无lu卖相不错,味道正常,鹌鹑蛋细细粒又浓味,夹埋旧腍肉系好适合做烧卖既好食在佢既风味,特别有感觉另外试左个元贝金菇饺,根本上系加入左金菇既虾饺,无咩元贝味,都唔错既,个相对,虾饺会更好味最后到左劳苏食推介 —— 炸鲜奶 + 鲜虾菜苗饺炸鲜奶都真系好少食到,大良菜式,整得相当不错唔会好厚粉,唔会好油腻,外脆,入面一咬就系甜嘅鲜奶口感一流,味道亦都好正,系一定要试既另外鲜虾菜苗饺,食虾饺食多左不妨一试,有虾饺既虾味、笋味,加返少少菜吊下味,口感再滑啲,系其实好正既个人觉得比虾饺有过之而无不及(新兴咋)唯一唔好处就系多人,又要等又迫,无得话
唯一唔好处就系多人,又要等又迫,无得话坐得好舒服慢慢坐,但就食物质素、即蒸即煮、同旧茶楼风味,佢系无得输既咪试下外卖啰
#其实流沙饱都系必食不过食唔落
#话说有次Eason坐我隔离枱