2018-01-30
我特别钟意食上海野,特别系生煎包同小笼包,所以成日都会揾好食嘅生煎包同小笼包. 刚刚好今天约了朋友一起到 CWB shopping, 就立刻谂起正宗上海生煎皇咁出名嘅生煎包当然要试一下啦.今次我叫咗必食嘅上海生煎包, 口水鸡, 同埋 麻辣鱿鱼须.招牌生煎包一上台就已经闻到好香的肉香味, 一咬落去热辣辣,爆晒汁,而且皮好薄同埋煎得好脆口,建议小心d食,先试真d汤嘅香味,如果唔系真系热到个嘴。而馅料方面,都几多肉,而咬落唔会死实口水鸡, 鸡肉香滑, 口水鸡酱汁不会辣得霸道. 放入口隔左一阵就已经有好多口水源源不绝咁系咁涌出来, 且有一种越食越起劲的冲动, 此酱汁很适合捞白饭.饮过两杯水后, 我地就食埋个麻辣鱿鱼须, 鱿鱼须质感十分弹牙, 配上麻辣酱汁后就好似一条又一条的鱿鱼刺身在嘴里活动咁, 辣香不停跳动又穿过牙逢进入喉咙. 如果其他人喜欢食辣的话, 一定要来试试.佢除左生煎包口水鸡, 同埋麻辣鱿鱼须之外仲有其他小食,下次一定会再去试埋佢. 另外, 我留意到现场d 座位都不会太挤拥. 员工都几有礼貌下, 讲好多唔该和谢谢之类的 XD.
今次我叫咗必食嘅上海生煎包, 口水鸡, 同埋 麻辣鱿鱼须.