2017-05-07 1011 浏览
今日同朋友系湾仔揾嘢食,经过四合院,比佢门口嘅红灯笼吸引住,再望到里面枱枱都食紧一碟成碟都系好多辣椒嘅𩠌,见到都觉得好食,同朋友就决定喺依度开餐。先叫咗招牌菜式十三香麻辣虎虾锅,加咗土豆,牛栢叶同猪耳,本来想点中辣,但落单姐姐话小辣都已经好辣,比佢吓一吓即刻点返小辣,等咗一阵,成碟辣椒嘅虎虾锅有得食,香喷喷,同朋友即刻食咗只虎虾,好大只,D肉又好弹牙,好好食,而且有9-10只,剩系食虾都饱晒。另外猪耳好脆,切到幼幼地,口感一流。牛栢叶嗦晒D辣汁,劲惹味。土豆朋友最钟意,切到一片片薄薄地,炒得又淋淋地,又吸埋D麻辣汁,真系食唔停口,叫埋个白饭,送饭真系好正。不过我地就觉得唔够辣,早D唔听个落单姐姐讲,点返中辣啦,一定觉得仲惹味。再叫咗东北名菜酸菜炖白肉,好大锅,D菜切到一丝丝,白肉又好多,用D热汤浸住,少少酸酸地,又唔会好油,清清地,都几好食。我地剩系叫咗两个𩠌,已经同朋友捧住个肚走,因为佢地份量真系好大,而且又好惹味,唔觉唔觉越食越开胃,食多咗都唔知。不过我同朋友都决定,要等冬天先再离,因为我地禽晚安排坐系室外,系无冷气嘅,越食越觉得热,虽然D嘢好好食,但都觉得等天气凉D会舒服D。

2017-05-04