2015-11-02
天气有点转凉, 秋天要来了啊~ 和友人要去血拼换季. 来到了尖沙咀, 记得之前吃过的泰园! 就上去食个快lunch才有力血并~谁知这个根本不是快Lunch, 而是变了能比美buffet的泰式brunch! 见$239一位, 就和友人试试~ menu上有头盘, 汤, 刺身, 主菜, 饭, 粉, 甜品! 头盘 (头盘任食, 每次落单可选3款)- 泰式烧牛肉沙律- 泰式扎肉沙律- 泰式柚子虾沙律- 泰式青芒丝沙律- 泰式炸虾丸皮蛋- 泰式炸鱼饼- 蒜蓉牛油鸡翼- 泰式生菜包刺身四点生蚝, 生虾, 三文鱼, 带子汤冬荫功海鲜汤粉, 饭 (四选一)- 蚝仔炒米粉- 泰式火车头炒饭- 猪颈肉清汤河- 泰式杂丸清汤河甜品拼盘 (拼盘有以下四款甜品)- 芒果黑糯米饭- 芒果白糯米饭- 千层糕- 榴梿绵绵冰我和友人因为心想快D去shopping, 所以就一次过拣哂D野等佢上, 点知, D食物黎到既时候, 真系眼都突埋, 唔知以为我地几日冇食野~哈哈~ 其实真系几震撼~ 成枱都系野食~ 头盘 - 我特别中意炸虾丸皮蛋同炸鱼饼, KAKA本身中意食煎炸野, 呢间D野炸得真系好香口, 而且都不会太油太干~ 最
头盘 (头盘任食, 每次落单可选3款)
- 泰式烧牛肉沙律
- 泰式炸鱼饼
- 蒜蓉牛油鸡翼
- 泰式生菜包
刺身四点
生蚝, 生虾, 三文鱼, 带子
汤
冬荫功海鲜汤
粉, 饭 (四选一)
- 蚝仔炒米粉
- 泰式火车头炒饭
- 猪颈肉清汤河
- 泰式杂丸清汤河
甜品拼盘 (拼盘有以下四款甜品)
- 芒果黑糯米饭
- 芒果白糯米饭
- 千层糕
- 榴梿绵绵冰
刺身- 我不吃蚝的~ 友人吞了2只, 佢话都OK大只, 但唔太鲜. 生虾配以特制酱汁, 生虾爽口, 汁酱酸辣刚好~ 三文鱼同带子都很肥美新鲜~
汤 - 都几好饮~ 唔太辣~ 而且料很足啊~
饭 - 泰式火车头炒饭, KAKA最中意食饭, 唔食过饭类就唔够饱~ 泰式炒饭亦系我最爱之一, 平时食开香叶肉碎炒饭, 不过呢个set冇, 唯有拣呢个~ 都OK, 唔辣的~ 不过唔够干身~
甜品 - 芒果糯米饭 可以话系食泰国野必叫甜品~ 糯米饭配以厚厚椰汁真系正~ 呢度个甜品都算做得不错~