2016-12-17 642 浏览
今晚约左喺荃湾收工嘅fd食野, 由于前晚打左边炉, 今日唔想再打, 所以决定食串烧. 喺Google map有点难找但其实系杨屋道街市条街尾就是了. 原来除左串烧仲有麻辣粉同其他小食order. 眼利嘅我一睇就睇到尖椒皮蛋, 即刻整碟先, 同3gor唔同嘅系佢个汁料好集中, 彷佛加左d好味肉碎喺个酱度, 2种整法都好味, li间嘅制法之中辣嘅元素超突出, 我吃了一件超多酱皮蛋已经标标地眼水酸辣粉, 今次真系越食越伤心..... 我order中辣3𩠌酸辣河粉(枝竹+猪大肠+竹笙)原来拣了吸汤的枝竹和竹笙呢, 中辣对我真是一个challenge, 人黎, 纸巾please! 那种辣可怕得令我无法停下双筷, 流著鼻水也要继续吃呢, 一个字-正!另外想赞下猪大肠洗得非常干净, 整碗河嘅份量多过我expect好多.明明喺墙上有张相系芝士翠肉瓜,点解找极个3张order纸都无嘅?同学,原来我无留心上课, 黑板不就写上多款串吗?即叫即烧嘅翠肉瓜铺上一小片芝士, 还用火枪再烧一下才送上, 外脆内翠!烧牛舌厚切牛舌加d盐烧得恰到好处, 是必order的串烧.好多地方都切到超薄, 根本食唔到牛脷嘅真味.
尖椒皮蛋
中辣的竹笙猪大肠河粉
芝士翠肉瓜
烧牛舌
厚切牛舌加d盐烧得恰到好处, 是必order的串烧.好多地方都切到超薄, 根本食唔到牛脷嘅真味. 所以之后再追加了
蒜心
烧蒜心
其实未食过, 一排壮观嘅蒜心, 上面铺满辣椒&香料, 每一条都有好丰富味道, 建议好似我咁一条条拉出黎食而唔好成排黎, 好味要逐条enjoy
烧茄子
原条茄子
茄子嘅食法真系无穷咁多因为茄子肉嘅质地可march with ANY酱汁&配料, 简单嘅烧茄子配铺头嘅酱料, 又有蒜, 又有肉碎, 带哂啲好味出黎, 香味四溢, 自己食哂都得

真心又辣又剌激味蕾嘅一餐

2016-12-17