2019-09-21
陪個朋友去大角咀,佢要幫個囡去香港兒童合唱團西九總部交報名表面試。時間尚早,喺附近逛下睇下有咩好食,我們喺一座新建成的單幢酒店管理式住宅地下搵到這間《食雞》,食完雞煲加湯任食其他火鍋材料,不限時,可以坐低慢慢食慢慢傾。店內環境闊落,樓底高,打邊爐都唔會覺得焗促,店員安排坐靠牆位置,靜靜地可以傾下偈。先來雞煲,點了招牌川椒(微辣),雞煲上枱之後,檯面有一個漏斗,倒數三分鐘打開蓋就食得,配料包括芫茜、紫洋蔥、辣椒、花椒、八角、洋蔥、薑片等等,味道香濃但唔會好咸,喜愛吃雞煲嘅我很喜歡這個味道,雞件也相當之滑。差不多吃完雞煲時便可以加豬骨湯底或蕃茄湯底,我們選了豬骨湯底,先來一個火鍋拼盤,包括一些基本肉類、丸子等等。安格斯雪花肥牛長長一條,一淥就食得。西班牙黑毛豬腩,肉質鬆軟。韓國珍寶蟹棒勁大條,鬼馬扎肉片好香口,丸類中魚蛋較出色,質地唔錯,喜歡魚蛋是這款較淋的感覺,魚皮餃個皮唔會太厚。炸魚皮非常香脆,推介。之後還有其他火鍋、可以任叫任吃,安格斯牛小排肥牛,確實肥美,麵筋、響鈴、 健力士啤酒腸質素都唔錯,蝦王雲吞爽口彈牙,最欣賞個台灣無字豆紙,放湯兩秒就食得,感覺有點似腐竹,又香又滑。其他蔬菜
安格斯雪花肥牛長長一條,一淥就食得。
西班牙黑毛豬腩,肉質鬆軟。
炸魚皮非常香脆,推介。
之後還有其他火鍋、可以任叫任吃,
安格斯牛小排肥牛,確實肥美,
麵筋、響鈴、 健力士啤酒腸質素都唔錯,蝦王雲吞爽口彈牙,
其他蔬菜可以到蔬菜櫃用花盆盛載任選,也有一些甜品。
下次要帶埋小朋友來試芝士雞煲,唔辣啱佢哋。