2018-07-15
一直都有听过人哋讲系佐敦嘅云南呀老表黑羊汤锅米线好好食,所以今日放工特登同男朋友去试吓,因为男朋友都钟意食羊,但系我就有啲怕会"so"。我哋七点钟就黎到所以都有几多位。餐厅又唔系话有劲多种类嘅嘢食,我哋最后叫咗一个羊肉清汤米线同埋一个羊肉酸辣汤米线。小食就叫咗避风塘麻辣鸡翼,同埋上汤生菜。我觉得佢嘅羊肉米线好好食,虽然我叫咗清汤,个汤好有淡淡的羊味,一啲都唔so,反而好鲜甜,真系劲好味,个羊肉又唔系太韧,都好食。而男朋友叫个酸辣汤都好食但系都几辣。小食方面,个避风塘麻辣鸡翼好惹味,我觉得佢个味有啲似土匪鸡翼,啲鸡肉好juicy,好滑,我哋都觉得好好味,而且个鸡翼都好抵食,四只都系$22。个生菜原来都系用佢嘅清汤煮嘅,所以都有淡淡的羊肉味,好鲜甜呀啲菜。野饮我就叫咗冻柠茶,男朋友就叫咗冻茶蜜,我觉得都ok , 茶蜜就系用菜蜜冲嘅。人均消费大概$80左右,我觉得以呢个价钱食到靓嘅羊肉米线都好抵呀。