2022-05-15
08.05.2022 星期日 母亲节下午上美点母亲节嘅午餐,唔想同人迫,轻轻松松喺屋企饮茶食点心,于是上外卖平台,见「上美点」会员有七五折,真系好抵食,由最平嘅包点$3.8一只,虾饺$16.5一笼,以至各式盅头饭也只是$21,比起其他酒楼平咗好多,而且上Open Rice全是好评,于是订咗几款点心。餐单款式不少,包括特式美点(例如虾饺、烧卖、牛肉之类)、肠粉、粥类、盅头饭、咸点、甜点、甜包、面类等,仲有每日一特,星期三古法马拉糕$9三个。至尊虾饺皇(3只)$16.5皮好厚,但馅料足够还可以。鹌鹑蛋烧卖 (3只)$16.5唔系间间酒楼有鹌鹑蛋烧卖,而且整得好味,推介。蜜汁叉烧饱(4大个)个叉烧包真系俾佢笑死吓亲,个个大过我只拳头,唔知以为系传统嘅大包,真系食包都食饱!但估唔到又几好食,松软好味,有意外惊喜呀,推介!鱼肉酿茄子(4件)$16.5始终系外卖,送来已经淋哂,味道尚可。杂果沙律卷(4件 )$16.5都系𠮶句,即买即食应该好味啲,外卖来到个皮已经淋咗唔脆,但个沙律杂果馅真系好味。大大只糯米鸡(一只)$19.5其实又唔系好大只,正常大小,馅料也是平时有嘅肉、鸡翼等,味道可。四宝鸡扎本
上美点
至尊虾饺皇(3只)$16.5
皮好厚,但馅料足够还可以。
鹌鹑蛋烧卖 (3只)$16.5
唔系间间酒楼有鹌鹑蛋烧卖,而且整得好味,推介。
蜜汁叉烧饱(4大个)
鱼肉酿茄子(4件)$16.5
始终系外卖,送来已经淋哂,味道尚可。
杂果沙律卷(4件 )$16.5
大大只糯米鸡(一只)$19.5
四宝鸡扎
本来落了单,但送漏了,很可惜;一来自己好钟意食,二来见个个赞好,所以好期待,可惜舖头执漏咗。
最好味系叉烧包同鹌鹑蛋烧卖,饀料足,抵食好味;其他就麻麻地,但始终外卖,质素差啲属正常,而且呢个价钱真系好平,要求也不能太高,建议选择蒸点点心。