西环良久以来就话系潮州人聚居既地方(到底我系点解会知🤔)所以有好多潮食,打流、卤水鹅、潮式粉面,香港仔君豪鱼蛋皇打住鱼蛋皇既称号,一于试下有几皇招牌巴闭,舖面正正常常啦,唔算大但位都唔迫,开放式厨房见到师傅整面,几好餐厅声称自设工场,汤底有猪骨、老鸡、鱼骨等,有齐潮州四宝,牛腩、杂个啲,都算系齐既试下潮州四宝面先,包左招牌鱼蛋、猪肉丸、粗丸、片头同潮式扎肉(四宝?),鱼蛋几弹牙口感唔错有鱼味,唔会好粉咁,猪肉丸、粗丸同汤底都系普普通通,唔系唔好味但无咩特别潮式扎肉有惊喜,质地腍,味道好而有肉汁,加埋潮州辣椒油食一流!另一碗试左佢既牛,拣左牛肚面,有料到佢既牛肚唔系一条条细个啲,切得大大块,令到口感非常好,满足感大大提升,加埋汤底加腩汁味好正配埋潮州辣椒油食左先仲正,佢既潮州辣椒油都唔差,几香而有蒜同炒椒味幼面底弹牙,蛋味、砚水味都唔太觉,整体都算几好啦果然系西环食潮式野都普遍几ok,价钱系粉面黎讲唔平,自决啦#中途有人放低二百蚊买净杂#揾食艰难要卖埋鸡饭#老板一直饮住啤酒爽
西环良久以来就话系潮州人聚居既地方

潮洲四宝面

潮洲辣椒酱

潮式扎肉

另一碗试左佢既牛,拣左牛肚面,有料到
幼面底弹牙,蛋味、砚水味都唔太觉,整体都算几好啦

牛肚面

牛肚x潮州辣椒酱

幼面

果然系西环食潮式野都普遍几ok,价钱系粉面黎讲唔平,自决啦

#中途有人放低二百蚊买净杂
#揾食艰难要卖埋鸡饭