光顧此店超過十年, 不是牛腩河就是牛什河, 因為一定好食! 牛腩有肉香, 要肥要瘦, 跟師父講聲, 他們會盡量配合!牛雜河有肚, 肺,腸,膀,肚一定是金錢肚, 腸也有肥有瘦。。處理得好好。。夠淋但不過火.此店的湯底充滿牛香, 跟粉和牛腩好配合。正。以前我一星期光顧一次, 現在因為疫情, 放工後只可外賣。。。因此, 光顧少了。 今日星期日, 專登5時左右到達,叫了牛雜河, 師父好好記性,知我要多蔥蒜。 牛雜河到, 超驚喜師父表示生意大減, 現在唯有努力捱 ,希望明天會更好!這店是良心店, $32大大碗河粉, 西環街坊請多D 幫襯! 另外,雞飯都好多人叫, 但我不喜歡食飯!
此店的湯底充滿牛香, 跟粉和牛腩好配合。正。

師父表示生意大減, 現在唯有努力捱 ,希望明天會更好!
這店是良心店, $32大大碗河粉, 西環街坊請多D 幫襯!
另外,雞飯都好多人叫, 但我不喜歡食飯!
牛雜河
牛雜河
  • 牛腩牛雜魚蛋
2019-06-19 468 浏览
好多人都話呢間粉麵好好食,咁啱得咁橋行過呢頭,就入去食下睇下好唔好味。舖頭個門面大大隻字寫住魚蛋王,好就入去食一碗魚蛋,睇下係咪真係可以稱王!?個菜單揸上手 "黐立立" 的覺得唔係咁好。凍檸檬茶,茶底唔係好夠香濃,檸檬都唔係好夠味,我覺得唔好飲。我叫咗碗 "魚蛋拼墨魚丸魚麵",話明魚麵,應該就係用魚肉做嘅麵,我覺得呢個魚麵魚味不足,只係麵粉多過魚肉; 魚蛋好淋,都唔係好夠魚味; 墨魚丸都係好一般的貨色,墨魚味不足,又唔夠爽口。味道真係好一般,請問憑乜嘢稱王?

個菜單揸上手 "黐立立" 的覺得唔係咁好。

味道真係好一般,請問憑乜嘢稱王?
2019-03-15 305 浏览
二零一九年三月星期五中午,天氣有點冷。基本上不是跟主管的話很少中午吃東西,肚子餓的話買個麵包搞定,可能昨天晚上喝多了又沒怎麼吃吧,居然想去吃點甚麼。在附近逛了一會,不想吃那麼貴,給我看到這家粉麵店大得誇張的招牌,就進去試試。店面小小的,由於過了午飯高峰時段所以很多位子,坐下後就看看點甚麼來吃。想到來到潮州粉麵店,又說馳名魚蛋,就來一碗招牌魚蛋。也是習慣先喝一口湯,偏鹹,潮州魚蛋是手打的,裡面有點蔥花,大小剛剛好,不過真的挺鹹。麵條夠爽口,有鹼水味,不過個人是喜歡這個味道的。水準普通的一碗麵,吃完以後趕快跑去買水喝,實在太鹹了。
二零一九年三月星期五中午,天氣有點冷。

想到來到潮州粉麵店,又說馳名魚蛋,就來一碗招牌魚蛋。
魚蛋麵

魚蛋麵

水準普通的一碗麵,吃完以後趕快跑去買水喝,實在太鹹了。

2019-03-15
西環良久以來就話係潮州人聚居既地方(到底我係點解會知🤔)所以有好多潮食,打流、滷水鵝、潮式粉麵,香港仔君豪魚蛋皇打住魚蛋皇既稱號,一於試下有幾皇招牌巴閉,舖面正正常常啦,唔算大但位都唔迫,開放式廚房見到師傅整麵,幾好餐廳聲稱自設工場,湯底有豬骨、老雞、魚骨等,有齊潮州四寶,牛腩、雜個啲,都算係齊既試下潮州四寶麵先,包左招牌魚蛋、豬肉丸、粗丸、片頭同潮式扎肉(四寶?),魚蛋幾彈牙口感唔錯有魚味,唔會好粉咁,豬肉丸、粗丸同湯底都係普普通通,唔係唔好味但無咩特別潮式扎肉有驚喜,質地腍,味道好而有肉汁,加埋潮州辣椒油食一流!另一碗試左佢既牛,揀左牛肚麵,有料到佢既牛肚唔係一條條細個啲,切得大大塊,令到口感非常好,滿足感大大提升,加埋湯底加腩汁味好正配埋潮州辣椒油食左先仲正,佢既潮州辣椒油都唔差,幾香而有蒜同炒椒味幼麵底彈牙,蛋味、硯水味都唔太覺,整體都算幾好啦果然係西環食潮式野都普遍幾ok,價錢係粉麵黎講唔平,自決啦#中途有人放低二百蚊買淨雜#搵食艱難要賣埋雞飯#老闆一直飲住啤酒爽
西環良久以來就話係潮州人聚居既地方

潮洲四寶麵

潮洲辣椒醬

潮式扎肉

另一碗試左佢既牛,揀左牛肚麵,有料到
幼麵底彈牙,蛋味、硯水味都唔太覺,整體都算幾好啦

牛肚麵

牛肚x潮州辣椒醬

幼麵

果然係西環食潮式野都普遍幾ok,價錢係粉麵黎講唔平,自決啦

#中途有人放低二百蚊買淨雜

潮式扎肉
牛肚麵
牛肚x潮州辣椒醬
2018-04-25 380 浏览
黎到港島西,人生路不熟,突然肚餓想食麵,唯有憑感覺搵間麵店試試。經過君豪門口就聞到好香濃既腩汁味,就係咁,我就揀左呢間碰碰運氣。魚蛋河,手打魚蛋夠彈牙,魚片爽口,湯汁清甜,河粉煮得剛剛好,唔會太軟身一夾就爛。牛雜麵,腩汁湯底夠濃厚,又香又惹味,牛雜洗得好乾淨,而且非常入味,麵質爽口彈牙,非常有咬口。走地雞飯,走地雞肉質嫩滑,雞味夠,配上薑蓉撈飯食,滋味滋味。紫菜湯夠晒清甜,用黎中和薑蓉既咸味剛剛好。難得有水準既老牌麵店,值得推薦。

魚蛋河

牛雜麵

走地雞飯

紫菜湯

難得有水準既老牌麵店,值得推薦。
魚蛋河
牛雜麵
走地雞飯
紫菜湯
2015-07-08 748 浏览
牛腩河今日lunch去左食一間好出名既魚蛋粉,又真係名不虛傳wor~~我叫既係牛腩河走青,先講個湯底,清甜唔油膩,飲得出真材實料,無落味精。跟住就係個河粉,粗幼適中,好薄身,晶瑩通透,食落好滑,份量好足,一定食得飽。最後係d牛腩,肥瘦o岩o岩好,各佔一半,唔想食太肥既可以同佢講要瘦d,d牛腩食落口好腍,唔需要太用力咀嚼,而且好有牛肉既味道同質感,當然,腩汁既味道都吸曬入去d肉度啦。呢種風味真係好耐都未試過啦,俾人有一種好懷念從前既感覺。
牛腩河粉
牛腩河

呢種風味真係好耐都未試過啦,俾人有一種好懷念從前既感覺。
2015-07-08
牛腩河粉
上個星期六早上慢跑完, 跑到12點幾開始 hungry, 但唔想食太大份量啦, 因為d人話運動完食野會吸收得快嘛~~一入到去, 就聞到好香既牛腩汁味, 同埋芫西蔥味, 個感覺係真正既潮州粉麵味道!!我叫左牛肚魚蛋河, d牛肚好林好入味, 而魚蛋就真係好正, 超爽滑, 好耐冇食過咁正既魚蛋!!另外值得一提既係, 佢地d河粉真係好滑又唔易斷, 一食就知係真係靚既河粉黎既.而最後想讚佢個湯底, 佢地話用老雞同豬骨煲成, 我覺得個味都好清好純, 但唔太濃亦唔會蓋左其他食物既味, 同埋食完唔口渴 (應該冇味精啦)最最後, 真係要試佢地既辣椒油......真係好好好好味呀~~~~~

2011-05-14
  • 牛肚魚蛋河
2010-03-05 110 浏览
这家新开的茶餐厅,好像生意蛮好的,就过来试一下。点了招牌鱼蛋粉 (17):鱼蛋鱼味很浓,很有弹性。 河粉也还蛮幼滑的。 不过汤底号称是猪骨汤底没什么味道,偏淡。 加6元配了一叠介兰,很嫩,不过煮的过熟了些。环境是查餐厅格局,不过还算干净。 服务还是蛮热情的,典型街坊式的招呼。 下次可能还会来试其他的鱼蛋。
这家新开的茶餐厅,好像生意蛮好的,就过来试一下。

加6元配了一叠介兰,很嫩,不过煮的过熟了些。

环境是查餐厅格局,不过还算干净。

服务还是蛮热情的,典型街坊式的招呼。

下次可能还会来试其他的鱼蛋。
2010-03-04
  • 招牌鱼蛋粉