2016-12-21
同猫猫做完文青后,就走过嚟食饭。呢度系村屋嚟嘅,一入去就有好大只龟及哥基欢迎我哋。为咗可以开心咁食餐法国菜,今晚我包咗场😂 呢个价钱可以包场食法国餐,仲要灯光唔昏暗,边度得啊?!蟹柳沙律最钟意食蟹柳😂 配合鸡蛋沙律食虽然好似好小朋友,但其实好好食啊!茄子带子唔记得问矮瓜上面嘅橙色酱系乜嘢,难道系味噌?上面嘅带子缩咗啲水,但依然好有嚼劲鹅肝竟然有鹅肝,原来平时嘅menu系冇嘅,想食嘅朋友就要喺落order嘅时候提出喇!呢个鹅肝同平时食开煎𠮶啲唔同,呢个系类似沙律咁样,下面有荷兰豆垫底,好新奇嘅配搭,但又有鹅肝嘅味道及口感,猫猫食到好开心😋芝士焗蚝芝士份量超级多,一上菜已经香到不得了!只蚝外面系热嘅,但里面系半生㗎!口感超滑溜,保留少少半生嘅腥味,成只蚝滑到一啖瀡落喉咙呀!鲜虾Ravioli只鲜虾真系鲜到不得了,于是我请咗猫猫食,我净食Ravioli皮;呢个皮真系得意,唔系平时西式𠮶只比较厚,佢呢个系似云吞面𠮶只云吞皮咁样又薄又滑溜㗎㖞!再加上啲舖喺面嘅芝士,中西合璧,正!豌豆汤呢个汤唔系个个钟意饮,一来有啲好杰,或者系cream居多。但呢个汤嘅质感唔会太杰太腻,每一啖仲有少少碎豌豆嘅口感
蟹柳沙律
蟹柳沙律
茄子带子
茄子带子
鹅肝
芝士焗蚝
鲜虾Ravioli
呢个汤唔系个个钟意饮,一来有啲好杰,或者系cream居多。但呢个汤嘅质感唔会太杰太腻,每一啖仲有少少碎豌豆嘅口感,仲有豌豆嘅天然清甜味道,好饮!
豌豆汤
食到咁上下其实都饱饱哋,不过有我最爱嘅鸡呀,一定要食!鸡肉肉质嫩滑,就算系鸡胸肉都唔会觉得好鞋,一切开啲肉汁会流晒出嚟㗎,唔点汁食更加可以食到鸡肉嘅鲜味;旁边嘅芦笋又好鲜嫩呢!
烧鸡
食到饱饱哋,同猫猫企喺露台睇星星,浪漫到呢.... 之后甜品到了,于是带埋个甜品去露台望住月光食。其实呢个甜品系乜野呢... 个样似巨型鸟结,不过又唔系咁甜㗎㖞,入面有啲焦糖、杂莓咁样,质感徘徊在似硬又软之间,点啲士多啤梨酱又几好味
甜品