2020-12-09 235 浏览
咁啱放假,老公话带我食好西!原来系永年⋯呢间永年真系同平时去开𠮶啲永年士多唔同,佢嘅装修以香港怀冰室为主,而且食物选择亦好多,除咗招牌车仔面之外,仲有小菜、铁板餐;另外,仲有代表香港嘅菠萝包、蛋挞等等⋯呢度有别于一般嘅冰室,佢系用QR code自助下单,啱晒我呢啲麻烦友,可以自己慢慢点😝今次我哋点咗女神面、铁板西冷牛扒、怀旧虾多士、油菜、抹茶红豆冰同樽仔奶茶。女神面,有大大块花胶之余仲有猪手,突然觉得补充咗好多骨胶原😍除此之外,仲有萝卜、紫菜、支竹球、冬菇同菜芯,其实已经好丰富,但我再额外加咗猪红同牛筋,真系好满足!佢个花胶真系好正,大大块之余仲好厚身,口感唔错。再配上永年特制辣汁,简直冇得顶👍🏻铁板西冷牛扒配薯菜,块扒我哋点咗五成熟,牛肉肉质松软多汁,再加多咗一份油香,配埋洋葱汁,perfect!不得不提个虾多士,嚟到仲系热辣辣好新鲜,多士炸得甘香酥脆,外脆内软,配上爽口弹牙嘅虾滑,真系惊喜之作,再加上沙律酱,中和咗虾多士嘅油腻感,十分推介!餐饮方面,我哋拣咗樽仔奶茶同抹茶红豆冰。樽仔奶茶唔会因为加咗冰而令茶味被冲淡,饮起嚟比一般的冻奶茶更浓郁,不过就略嫌甜咗少少。而抹茶红豆冰,抹茶

女神面

铁板西冷牛扒

怀旧西多士

餐饮方面,我哋拣咗樽仔奶茶同抹茶红豆冰。

樽仔奶茶唔会因为加咗冰而令茶味被冲淡,饮起嚟比一般的冻奶茶更浓郁,不过就略嫌甜咗少少。而抹茶红豆冰,抹茶茶味浓郁,原来抹茶同红豆系可以咁夹!
樽仔奶茶
抹茶红豆冰

总括而言,佢嘅车仔面真系无可挑剔,估唔到佢嘅铁板餐同埋小食亦都唔错⋯虽然价钱上未必可以同其他冰室相比,但以佢嘅质素同环境,我觉得系值得嘅!今次食得太饱嘅关系,试唔到佢嘅甜品-鸡蛋仔,唯有下次再食过!
2020-12-08
女神面