2017-12-12
唔知道呢么嘅饺子系出名定唔出名,但我偶然都见到有人食,有人share出来,但就唔系呢间分店。喺附近番工都食到冇野好食,今日另一半出来接我收工,都唔知食咩好,即管来呢度睇睇。食饭时间黎到都几多人,不过我觉得近年钟意食饺嘅人多左好多,呢间相对之下算人少,太子有几间饺子,长期有人龙,我都系粉丝,但懒得排队呢度圆枱,搭枱都系例牌,我地坐近门口位,冇人争。餐牌供应水饺、煎饺、米线、面、饭、小食、选择都几多,系上海式嘅店,价钱都可以接受,只系小食会贵啲。我地一人点左一份饺、加一份醉鸡翼同山楂茶,人均65,可能因为冇叫面底,就唔算话好饱。枱上已经放有调味料,我觉得几企理鲜肉白菜饺:汤饺都几多选择,有白菜猪肉、韭菜、芹菜、翠玉瓜、京葱羊肉、鲍鱼露笋等,分5只10只,我地两个share食,点左10只,$44。饺子都几大粒,上海式果种,饺皮有点厚身,饺馅都几饱满,不过味道唔系太突出,我都系加啲豆瓣酱食较过瘾。汤底非常普通,加啲盐,加啲鸡粉果种,不饮也罢。煎鲜虾猪肉韭黄饺:煎饺方面同汤饺嘅馅系一样,都系分5只10只,但价钱会贵啲,10只卖$53,唔系咁抵食。我地点左5只试试,即时煎嘅理论上都唔会差得去边。饺
鲜肉白菜饺:
汤底非常普通,加啲盐,加啲鸡粉果种,不饮也罢。
煎鲜虾猪肉韭黄饺:
我地点左5只试试,即时煎嘅理论上都唔会差得去边。饺皮厚身,煎过都有少少硬,唔似广东饺咁,较为薄脆。
醉鸡翼:
鸡翼中规中矩,酒味唔算浓,鸡肉可以再浸淋一点,会较易离骨。
山楂茶: