2023-03-31
今次同女朋友去到北角汇,本身谂住揾间西餐厅食饭,但今次无意中发现到有间韩式餐厅,企系门口就闻到阵阵烧肉香味,我地二人就即刻改变主意入去试下,餐厅都几大,大部份都系以四人卡位为主,望落都好干净企理,其中一边仲有一大块落地玻璃可以望到码头对开嘅海景,环境都唔错。韩国餐厅最常见嘅就系前菜,前菜还可以免费添加。✨前菜▪️青瓜▪️泡菜▪️辣萝卜▪️鱼板▪️沙律菜前菜样样都好味,我地食完都有全部再添加多Round🫢今次叫咗几款肉试下,有鸡肉,牛肉,猪肉,海鲜样样都试下咁。店员开炉之后会在炉边自动帮你加芝士粟米和泡菜蛋浆,食完同样可以免费添加😋😋✨特选黑毛和牛上贝身肉 $198油花分布好靓,肉质嫩滑弹牙,牛味香浓又多汁。✨食堂牛小排 (酱油) $178牛小排油花都算唔错,肉质都好软腍,本身用酱油腌制过,唔使再加调味已经好好味。✨豪快济洲黑毛猪拼盘 $312▪️黑毛猪梅肉猪梅肉都好大块,烧起嚟肉味香浓,肉质鲜嫩多肉汁,可以包埋生菜一齐食。▪️护心肉烧起嚟都好香都有肉味,食起上嚟比较有咬口,但唔韧。▪️黑毛猪五花肉五花肉好大块,油脂较为丰富,但唔会好肥,肉味都好香,肉汁同样丰富,可以包埋生菜一齐食。 ✨韩国鳗鱼(半份)
韩国餐厅最常见嘅就系前菜,前菜还可以免费添加。
✨前菜
▪️青瓜
▪️泡菜
▪️辣萝卜
▪️鱼板
▪️沙律菜
前菜样样都好味,我地食完都有全部再添加多Round🫢
今次叫咗几款肉试下,有鸡肉,牛肉,猪肉,海鲜样样都试下咁。
✨特选黑毛和牛上贝身肉 $198
油花分布好靓,肉质嫩滑弹牙,牛味香浓又多汁。
✨食堂牛小排 (酱油) $178
✨豪快济洲黑毛猪拼盘 $312
▪️黑毛猪梅肉
▪️护心肉
烧起嚟都好香都有肉味,食起上嚟比较有咬口,但唔韧。
▪️黑毛猪五花肉
✨韩国鳗鱼(半份) $115
鳗鱼都几肥美,烧过之后特别香,钟意食到鳗鱼外皮焦香,肉质弹牙嘅口感,加入少少柠檬汁和鳗鱼汁更惹味。
✨食堂苹果梨汁鸡肉 $88
经果汁腌制过,鸡肉用上鸡腿肉,食起嚟肉质更嫩滑弹牙之外,更食到苹果梨汁清甜嘅味道,唔错。
✨芝士生蚝 $98
有6大只生蚝,只只都肥美厚肉,加埋我最爱热溶咗嘅芝士上去好味呀。
🍹济洲特饮 $32
女朋友呢杯果味都几香浓,但佢觉得甜咗少少🤏
🍹梅子青柠梳打 $32
我呢杯唔会好甜,食烧肉好适合饮杯带微酸嘅饮品,好啱我咩味🍹
总结:食物同环境方面都唔错嘅,坐得都舒服。