2023-06-22 1118 浏览
虽然已经食过好多次,但原来而家先系第一次写食评,呢间茶记算得上系北角嘅名牌,当中最闻名嘅就系瑞士鸡脾。但因为我本身唔太好鸡脾嘅关系,我多数叫四川麻辣鸡翼,今晚亦不例外。佢个menu堪称系全港最多字嘅menu,啲文字密质质,唔系讲笑,净系研究个餐牌都用咗10分钟,首先拣咗set formula先,之后再跟返所属英文字母去拣菜式,我今晚拣咗A(四川麻辣鸡翼)+B(草莓吐司)+C(鱼肉春卷米线),麻辣鸡翼有3只,味道一如以往地掌握得好好,十分惹味;草莓吐司其实就系一块多士加一盒仔草莓酱,好似早餐会食嘅野味道正常,叫做过下口瘾咁;最后系真正医肚嘅主食:鱼肉春卷米线,鱼肉春卷好大块,唔咸有咬口,味道适中;但美中不足嘅系米线太淋......呢个Set盛惠$51,跟一杯热饮,食物质素绝对对得住呢个价钱。环境方面中下,始终茶记一间,又有返咁上下历史,观感上一定会有啲残旧同暗沉。相信食开茶记嘅朋友唔会好介意呢一点。大家如果嚟呢间餐厅食野,记得留意贴喺墙上嘅餐牌,因为佢𠮶啲系追加项目,有小丸子、玉子烧等等嘅小食可供食客追加,价钱都好吸引,啱哂嫌唔够饱嘅朋友!

2023-06-21