2022-12-25
冬天就紧系要打边炉,呢间位于北角嘅麻辣火锅就风味十足!未入餐厅已经闻到好香嘅麻辣锅味😻-🎈经典鸳鸯汤底 ($116)👉麻辣汤底嚟到麻辣火锅店就必点一个麻辣汤底🌶️,当中仲分咗轻同浓成都口味。麻辣汤我哋拣咗少辣,好重牛油味😻👉蕃茄汤底满满嘅蕃茄,食到有蕃茄嘅味道~ 不过可以再重蕃茄啲,如果可以好似海底捞咁加浓就更好了🤭-🎈九宫格 ($186)呢个可以话系打卡必点,食材整齐摆放喺九只茶碗盖上面🫶 当中包括打边炉必备嘅桂花蚌、鲜虾、巴沙鱼、鲜鸭血、鹅肠、牛肉丸、海带苗、黄喉同毛肚。第一次食海带苗,我自己反而9样最中意呢样😹 够索汤!-🎈招牌手切牛肉-小份 ($123)2个人食刚刚好,可以叫小份或者大份。牛肉唔韧,有肉味~-🎈手工虾滑 ($106)好弹牙,好食。-🎈玫瑰丸子-小份 ($56)猪肉丸上面摆咗玫瑰花花瓣。佢唔系平时食开弹牙𠮶只丸,系猪肉碎个种口感。-🎈农家一品香 ($46)有齐唔同豆类制品嘅拼盘,全部都系索汤必备。当中最索汤嘅就系蜂巢豆腐啦😻-🎈红糖糍粑 ($28)冇加黄豆粉,不过旁边照样有红糖浆。炸得超好脆,好食😻-🎈调味料 ($20/位)呢到嘅调料都系啲大路嘢,不过就竟然有香港比
🎈经典鸳鸯汤底 ($116)
👉麻辣汤底
👉蕃茄汤底
🎈九宫格 ($186)
呢个可以话系打卡必点,食材整齐摆放喺九只茶碗盖上面🫶
🎈招牌手切牛肉-小份 ($123)
2个人食刚刚好,可以叫小份或者大份。牛肉唔韧,有肉味~
🎈手工虾滑 ($106)
好弹牙,好食。
🎈玫瑰丸子-小份 ($56)
🎈农家一品香 ($46)
🎈红糖糍粑 ($28)
冇加黄豆粉,不过旁边照样有红糖浆。炸得超好脆,好食😻
🎈调味料 ($20/位)
呢到嘅调料都系啲大路嘢,不过就竟然有香港比较少见一罐罐个只香油。加少少落调味料真系香劲多😻😻
🎀总括而言🎀
👉食物:都几高质,我同朋友已经准备要再去!
👉服务:都见到店员系比较忙啲嘅,不过间唔时都会帮手落料~
👉环境:宫廷式嘅中国风装修,几grand
🎀其他小资讯🎀
👉订位:phone booking