2024-08-15 248 浏览
上星期一家四口难得一聚,咁啱经过见到北角新开左间居酒屋,贪新鲜即刻嚟试吓🤣冇谂过性价比劲高,一定要收藏!首先嗌咗「日本原只空运生蚝」,$68/只,每只都即叫即开,成只手掌咁大,又甜又厚肉,劲鲜美抵食!!但听店员讲啲生蚝系当日空运过嚟,成日好快卖晒,好彩我哋嚟得早先有得食😗食完生蚝,我哋再食「原版海胆刺身」,都食到浓浓嘅海水味❤️好新鲜,$148食到咁好食嘅海胆刺身,性价比真系超高!好推介!!之后嗌左份「三文鱼刺身」,师傅切得劲厚身,啖啖肉🤣相较表现出色嘅原只生蚝同海胆刺身,三文鱼刺身略为逊色,但以日本餐厅必食嚟讲,值得一试🙌🏻然后又嗌咗「海螺片刺身」~好钟意佢嘅韧度,又弹牙,表现唔错啦。最特别嘅系「冰镇蓝莓鹅肝」,$88/3片鹅肝。食落去几神奇(?)🤣特登问咗店员,原来佢用蓝莓腌制,系个几新奇嘅搭配,加埋苹果片,口感意外地夹,系个特别嘅菜式✨个人觉得最抵食系「鮨。寿司盛」,佢有12款唔同嘅寿司,好饱肚抵食。因为唔食葱吞拿鱼腩同埋三文鱼子,所以师傅转左海胆俾我哋,好好食~因为嗌咗支清酒,顺便嗌埋「味醂鱼干」。以一款下酒菜嚟讲,味道不过不失,用嚟送酒都唔错。最特别嘅系「蟹肉蟹膏海鲜卷」。呢个

最特别嘅系「蟹肉蟹膏海鲜卷」。呢个Menu上面冇㗎,系店员哥哥推介嘅,意外地好食🤣每啖都充满着蟹嘅味道,好幸福~

食得未够喉,再叫咗「酱烧杂锦鱼生丼」。烧过嘅鱼生,加沙律酱真系好好食!!超钟意!!不过佢饭嘅份量超多,最后食唔晒🥲有啲可惜

食过鱼生饭,又嗌咗个「蟹籽三文鱼炒饭」。估唔到三文鱼份量都唔少,好饱肚,正!❤️❤️

最后嗌咗「炸鱼骨」作为最后一道菜😌我哋嗌咗原条伊佐目刺身(空运飞机鱼刺身),呢份鱼骨就系用份飞机鱼刺身嘅鱼骨炸嘅,味道正正常常,用嚟送酒都唔错。

总括嚟讲,以呢个价钱,呢间居酒屋嘅食物完全系超水准!!因为新开业,都未算好多人,好想私心收藏自己食🤣但系好嘅餐厅系值得推介俾人的!性价比咁高,一定会再嚟食😍同埋因为第一次嚟,店员哥哥好用心咁推介佢哋餐厅嘅菜式,介绍咗好多唔同嘅飞机鱼俾我哋选择,又唔怕我哋好多问题问😂钟意佢用心嘅服务态度!
日本原只空运生蚝
原版海胆刺身