2023-06-06
北角既锦屏街一直有好多小店林立,今次去试villa Villa☺️一到步好快店员已安排左座位。环顾店舖四周,餐厅入面灯光柔和,环境宁静。墙上挂满祖云达斯的球衣同埋纪念品,意甲球迷应该会好钟意🇮🇹餐牌上大部份食物都有照片,可谓花多缭乱😍经店员既推介,我地拣咗一个期间限定二人套餐,凯撒沙律,另加两杯饮品✌🏻🛎 $398/2人 期间限定二人套餐👇🏻性价比超高!🛎 法式龙虾汤+自家制意式香草包店员首先为我哋送上两碗龙虾汤同面包,个面包好特别🍞应该系用墨鱼汁整嘅黑色方包!面包充满牛油香,而且十分松软,非常之适合用来点龙虾汤食🦞龙虾汤味道浓沃,可以食到用虾打成的颗粒感~没有用盐或过量的奶油去掩盖本来的味道,正!!!🛎 双重芝士pizza配烟三文鱼除咗餐汤同餐包,二人套餐仲包括两个主菜同一个小食!double cheese pizza可以免费加一种配料,我哋拣咗烟三文鱼👍🏻黑色的薄饼算系薄批,松脆又唔会过份饱肚🥰两种芝士一软一硬既口感,同埋芝士份量好多,超拉丝🧀pizza上的配料恰到好处,好满足😝🛎 美国极黑猪配黑松露意大利饭虽然就咁睇相唔系好睇到猪肉嘅份量,但食落会发现原来猪肉份量好多😳基本上啖啖都
🛎 $398/2人 期间限定二人套餐👇🏻
性价比超高!
🛎 法式龙虾汤+自家制意式香草包
店员首先为我哋送上两碗龙虾汤同面包,个面包好特别🍞
应该系用墨鱼汁整嘅黑色方包!
面包充满牛油香,而且十分松软,非常之适合用来点龙虾汤食🦞
🛎 双重芝士pizza配烟三文鱼
除咗餐汤同餐包,二人套餐仲包括两个主菜同一个小食!
黑色的薄饼算系薄批,松脆又唔会过份饱肚🥰
两种芝士一软一硬既口感,同埋芝士份量好多,超拉丝🧀
pizza上的配料恰到好处,好满足😝
🛎 美国极黑猪配黑松露意大利饭
基本上啖啖都食到猪肉!
这个饭的调味不会很重,恰好与其他菜色,如烟三文鱼互相中和~
加上黑松露同蘑菇香味十分浓郁🍄为整个饭既味道加咗唔少分👍🏻
🛎 黄金炒薯条
再来就系黄金薯条🍟
好多时看见其他咸蛋黄,食物都会令我却步,因为大多数呢啲食物都会充满油腻感🙈
但呢个黄金薯条好有惊喜!
睇相已经见到表面十分之干爽松脆,一食就停唔到口🤤
唔会太油腻,同埋调味适中,唔太咸💯
最重要既系咸蛋黄均匀地铺满薯条表面,每一啖都可以享受”黄金”的滋味☺️
🛎 $58 凯撒沙律
凯撒沙律用了最传统的做法,完条的罗马生菜配搭了烟肉粒,加上大片的烟三文鱼和火腿,好足料,非常清新开胃!
🛎 $38 分子泡沫乳酸 - 白桃乳酸特饮
饮品方面,朋友嗌左白桃乳酸梳打,杯上放了一大嚿蘑菇云形状的汽水泡沫,十分之适合女士打卡📸
🛎 $55 本地啤酒 - 苹果西打
我就叫咗一个apple cider🍎
对比其他apple cider,我几钟意呢个品牌嘅出品,因为佢冇其他品牌嘅苦涩味,味道亦较为清新,对于夏天嚟讲可以话系适合不过🍹
🛎 $42 70%朱古力挞
食到最后,我同朋友两个人已经超饱🤪
但我地都拥有一个甜品胃🤣🤣🤣
忍唔住叫咗个朱古力挞黎试
呢个朱古力卡上面嘅慕丝十分轻盈柔滑~挞本身亦十分松软,个人认为系一种较为轻型嘅甜品🫶🏻
🌐 环境/服务
整体嚟讲,我对呢间餐厅嘅印象就系食物质素颇高,而且价钱十分实惠,尤其是考虑到分量之大,同埋餐厅上菜速度好快,店员服务好好,系值得再访嘅餐厅!