2020-03-18
北角呢一个地方真系乜嘢食物都有但最估唔到近期喺和富居然开咗一间好有特色嘅食辣餐厅。 呢一间十二味主打系食川菜,所以一定离唔开辣,因为间铺好新,大部份嘅嘢都非常干净环境都好优美,店入面少少昏暗令到个气氛更加好,入面仲会播住啲歌。午饭时段同朋友一齐嚟食都系一个几好嘅选择!首先要讲下呢度其中一个招牌菜就系辣子鸡,顾名思义呢道菜就会有辣椒同埋鸡粒,唔好俾佢咁多辣椒覆盖而黑到其实唔算好辣如果平时都有食开辣嘅话呢一叠辣子鸡就啱啱好。鸡味十足加埋辣椒嘅炮制令到好多鲜味都慢慢渗透出黎,套餐包埋白饭所以呢一度算系家常菜同事又系呢一度嘅招牌菜,最特别就系加埋好多腰果所以又脆又香又辣真系好吸引眼球之余亦令到胃口大开!!!我自己都经常食四季豆无论系上海菜中餐定系川菜四季豆都系一个几好嘅前菜,同样都会有辣到俾你选择今次要左嘅系中立但其实比起辣子鸡来讲都冇咁辣, 色香味俱全爽脆新鲜不在话下,同样都系用嚟配饭一流!甜品就必定要是红糖糍粑,其实质感同小丸子差唔多或者系糯米糍,一定一定要点多啲红糖酱,唔会太甜仲要趁热食先有黏黏韧韧嘅感觉! 上面有啲黄豆粉配合起嚟甜甜地之余亦都有少少咸咸地, 但都系会越食越钟意而且食多左
甜品就必定要是红糖糍粑,其实质感同小丸子差唔多或者系糯米糍,一定一定要点多啲红糖酱,唔会太甜仲要趁热食先有黏黏韧韧嘅感觉! 上面有啲黄豆粉配合起嚟甜甜地之余亦都有少少咸咸地, 但都系会越食越钟意而且食多左都唔会觉得肥腻
如果怕泰辣或者怕太重口味嘅话就一定要叫酸梅汤,好特别呢度嘅酸梅汤会加咗柠檬, 本身觉得有少少奇怪本身酸梅汤已经算在家柠檬可能酸上加酸,但试咗之后真系大出所望 完全感觉唔到酸味,比起其他凉茶更易入口更有透心凉感觉!
所以系北角揾到一间咁好嘅餐厅一定要推介俾大家试吓, 价钱方面仲要非常合理而且符合性价比
酸梅汤
辣子鸡丁