今日嚟北角港运城试新嘢,试吓呢间主打自助式清酒放题嘅餐厅🍶 其实本来谂住迟吓先再过嚟试,但听到门口职员话依家新店开张有限定优惠$188就可以90分钟内任饮9款sake,听完真系好心动💗 所以即刻就同朋友嚟食啦!🤣餐厅都几大几阔落,店内有个开放式厨房,坐bar枱人士可以近距离望师傅烹调食物,仲会见到佢哋不停烧串烧㗎🙊 店内当然唔少得清酒售卖机啦~ 清酒售卖机隔离仲会有职员协助,职员首先叫我哋扫QR code,做咗啲简单嘅登记,就可以购买品酒券🎟 每次去斟酒职员都会递上新嘅清酒杯俾你拣,再同你讲解吓啲酒,令拣酒过程完全无难度🙆🏻‍♀️餐厅提供咗三种类别嘅sake俾客人饮,分别系薰酒、爽酒同醇酒。餐枱上有个「清酒五步曲」嘅餐牌,同埋有教大家每样菜式应该要配边种清酒💁🏻‍♀️ 薫酒就适合配搭清淡嘅食物;爽酒就系衬一啲较油腻嘅食物;醇酒就啱配拉面。❤️ 火焰鸡 $68前菜叫咗呢道火焰鸡,点呢个系因为好奇点解会叫火焰鸡🤣 原来系因为味道系辣嘅,作为前菜都几冲击🔥 佢哋用慢煮去烹调啲鸡肉,令肉质柔嫩多汁!配埋佢自制麻辣汁,食完口水不停分泌,后劲好强🌶 虽然未至于辣到喷火,但佢嘅辣度系会令你忍唔住口继续食,
今日嚟北角港运城试新嘢,试吓呢间主打自助式清酒放题嘅餐厅🍶

❤️ 火焰鸡 $68
火焰鸡
前菜叫咗呢道火焰鸡,点呢个系因为好奇点解会叫火焰鸡🤣 原来系因为味道系辣嘅,作为前菜都几冲击🔥 佢哋用慢煮去烹调啲鸡肉,令肉质柔嫩多汁!配埋佢自制麻辣汁,食完口水不停分泌,后劲好强🌶 虽然未至于辣到喷火,但佢嘅辣度系会令你忍唔住口继续食,好香口又辣得过瘾!

❤️ 鸡之拼盘 $98
鸡之拼盘
饮sake点可以唔叫串烧㗎~佐酒一流😈 鸡之拼盘有鸡胸软骨、鸡肾&鸡肉京葱!佢哋嘅串烧都系即叫即烧,而且摆盘都唔马虎👀 串烧佢哋有搽咗秘制酱汁,食落去都几浓味😙
串烧就系适宜配搭爽酒,可以中和油腻感,我哋拣咗「六十余州 山田锦 纯米」同「越乃 雪桩花」。「六十余州 山田锦 纯米」有谷物香,而「越乃 雪桩花」就散发出花香味🌸

❤️ 海老·胆 $58 & 火焰牛 $48
一口寿司饭有5款,我哋决定叫咗呢两款。呢个一口寿司对于我呢啲口细嘅人嚟讲都要两三啖先食得哂😂
海老·胆
海老·胆用上新鲜海虾做天妇罗,外层薄薄嘅炸浆唔会太过油腻🍤
火焰牛
牛肉经过炙烧后逼出油脂,肉味浓之余表面有焦香,同时肉质好软嫩呀🐂
职员建议选择薰酒去配一口寿司饭,所以我哋拣咗两款纯米大吟酿去配,分别系「嘉美心 纯米大吟酿 备中流」同「北鹿 北秋田 纯米大吟酿」,薰酒嘅水果香较重,味道较清淡。

❤️ 豚肉酱油鱼介拌面 $92
豚肉酱油鱼介拌面
拉面同沾面就食得多,日式拌面真系未食过🤔 点知一试竟然系今餐嘅MVP👑 斋睇个样都知佢几足料,有樱花虾、荀丝、木鱼粉、紫洋葱同慢煮叉烧等。笃爆蛋黄𠮶吓真系好疗愈🙈 鱼介酱油拌面鲜味十足,加咗脆脆嘅樱花虾令口感更加丰富😏 每一啖都食到唔同食材嘅味道。
我哋就拣两款醇酒去配个拌面:「金纹世界鹰 纯米吟酿」同「酔心 特别本醸造 橅のしずく」两款都有米香旨味,而且有辛口感。

❤️ 一口烧牛丼 $95
一口烧牛丼
一口牛口感紥实,油脂感较少,比火焰牛更重牛味🐮 配菜有温泉蛋、洋葱、红葱头同青椒,饭量都几多,对男士嚟讲一定够食🤭

❤️ 苹果焙茶 $38 & 荔枝洋甘菊果茶 $36
苹果焙茶 & 荔枝洋甘菊果茶
我哋两个各自都叫咗一杯嘢饮。苹果焙茶几清新;荔枝洋甘菊果茶甜度较高👀

餐厅推荐度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
第一次试自助清酒放题,令我更加了解清酒😎 呢度职员都好乐意帮忙同用心介绍清酒👏🏻 钟意sake嘅朋友仔可以过嚟畅饮!😆
$499.9 (晚餐)