2022-10-31 51 浏览
今日约左港岛东朋友食个lunch~佢介绍我黎呢间 Studio Caffeine ,原来北角呢间已系第三间分店!如果坐到窗口位系唔错~~~ 慢煮牛肋骨肉酱宽带面呢个牛肋骨用上低温慢煮方式烹制,除咗能令牛肋肉嘅肉味肉汁完美锁紧之外,仲能令肉质嫩得更软嫩,入口有绵滑嘅口感。而宽带面系自家手工做,所以食落更弹牙同埋有嚼劲,仲吸收哂酱汁嘅精华添。讲起酱汁佢哋用咗红酒,所以同牛肋肉嘅味道好夹,亦可以突出肉嘅味道。黑虎虾细扁面黑虎虾只只都好大只之余,肉质弹牙又爽口,而佢嘅酱汁用咗法式浓汁,好浓嘅虾味,又好挂面,而且酱汁入面仲加咗自家制嘅虾膏油,令其更为甘香,最后喺摆盘方面仲加添芦笋,令我整体感觉更加清新。饮品点咗杯 Mocha同抹茶Latte ,两杯饮品嘅拉花都好靓,前者浓香咖啡味入口顺滑,后者有阵阵茶香,饮到有茶味嘅回甘。

如果坐到窗口位系唔错~~~

慢煮牛肋骨肉酱宽带面

黑虎虾细扁面