返工咗辛苦,收工当然要约埋朋友黎咗呢间入面有好靓紫藤花海嘅餐厅食饭打卡。餐厅装潢走田园风格,有绿油油嘅植物墙,天花排满三色紫藤花,再加埋维港景致,环境满分。餐厅主打意大利菜,有各式海鲜、肉类、risotto、手工pizza、pasta等等,当然唔少得仲有佢哋出名嘅甜品。除咗a la crate,餐厅仲有提供ciao set menu,款式隔一排就会换。套餐有齐餐汤、主食、甜品同饮品,可以话非常抵食。我哋拣咗其中嘅seafood set再单点。牛肝菌忌廉浓汤跟餐嘅牛肝菌汤,好香浓嘅菇菌味。蟹肉南瓜忌廉汤 $78单点嘅南瓜汤,口感非常幼滑creamy,带南瓜清香。马天尼酒香忌廉汁海鲜意大利饭 $268Seafood set嘅main course。意大利饭面头铺满海鲜,有带子、蚝、虾、青口、蚬等等,意大利饭吸收哂个忌廉汁,口感烟靭,带淡淡酒香。开心果仁烤焗澳洲嫩羊鞍 $298羊鞍面头铺咗一层开心果碎一齐焗,好香果仁味,亦增加咗口感层次。羊叫咗7成熟,肉心带粉红色,肉质腍嫩,一d都唔膻。烤焗鳕鱼柳伴地中海式烩番茄 $298另外仲叫咗份焗鳕鱼柳。鱼柳超厚身,食落鲜味嫩滑啖啖肉,鱼皮带焦香。个烩

牛肝菌忌廉浓汤
跟餐嘅牛肝菌汤,好香浓嘅菇菌味。

蟹肉南瓜忌廉汤 $78
单点嘅南瓜汤,口感非常幼滑creamy,带南瓜清香。

马天尼酒香忌廉汁海鲜意大利饭 $268

开心果仁烤焗澳洲嫩羊鞍 $298

烤焗鳕鱼柳伴地中海式烩番茄 $298
另外仲叫咗份焗鳕鱼柳。鱼柳超厚身,食落鲜味嫩滑啖啖肉,鱼皮带焦香。个烩番茄酱汁,酸酸哋加埋满满嘅番茄肉,够醒胃。

跟餐蛋糕可以喺cake list入面拣,款式种类非常多。因为心大心细关系最后另外再单点多咗一件。分别系酥脆嘅鲜果吉士千叶酥同香浓嘅意式萨赫蛋糕。

除咗蛋糕,呢到仲有意大利雪糕食。我哋叫咗杯两球gelato,开心果同Tiramisu味,雪糕奶滑浓郁,两款味都好好食。

Giovanni Pina Ristorante, Bar & Pasticceria (北角)
北角北角邨里1号北角汇一期1楼111号舖