2022-10-04 155 浏览
三代目系北角少有嘅日式居酒屋,上网见到佢哋嘅正面评价都几多,经过呢区就决定去试吓。今次叫左两款主食,分别系盐烧牛舌饭同埋紫苏烧豚梅肉拉面,两款味道都算唔错,而且价钱非常合理,日本居酒屋嚟讲性价比好高!🍜紫苏烧豚梅肉拉面嘅豚骨汤底算浓郁,食落有少少猪骨嘅香味,配上面头嘅葱同埋紫苏叶,成个配搭算系几夹。拉面嘅配料有糖心蛋,烧猪腩肉同埋笋,全部都几高质素,尤其是系烧猪腩肉,肥瘦非常适中,面头有轻轻火炙烧过,有少少入口即溶嘅感觉。拉面算系幼身嘅质地,食落都算爽口弹牙。🍛牛舌饭反而比较有惊喜,饭上面铺满左满满嘅烧牛舌,牛舌烧到啱啱好,免头有少少㶶㶶哋,但系入面嘅肉汁依然锁住,仲有少少弹牙,有牛香。饭嘅面淋上咗烧汁,烧汁甜甜咸咸咁,好惹味,送饭一流☺️🍗我哋亦都嗌咗炸鸡软骨做小食,鸡软骨嘅咋份唔算太厚,食落酥脆,调味亦都啱啱好,不过可以大份少少嘅话会更好!

炸鸡软骨