2020-01-10
经朋友介绍就黎左北角潮圣一下活一鲜,佢极力推荐呢间餐厅,表示好欣赏佢地既刺身同小菜,所以见有时间一定要慕名而来!餐厅既座位唔算好多,但都有吧枱坐,不过就得几个位,如果想同朋友坐得close啲倾下密计,吧枱系一个好选择!见到餐牌上面既野食都有好多,今次就拣左佢地既芒果三文鱼天妇罗卷,厚烧玉子,苦瓜炒鸡肉同特上活一鲜丼。第一样上既菜系特上活一鲜丼,卖相相当唔错!刺身铺满成个面,可见真系好料,份量好多,平时食开嘅刺身呢个丼都有,每样都有小小,岩我呢啲乜都想食既人😂而且佢地啲刺身都好肥美,仲要系厚切,连海胆都有,无得输,食完一啲都唔会觉得泄底,回哂本!另外叫左个芒果三文鱼天妇罗卷,呢个卷好特别,食到一种外脆内软既感觉,脆卜卜既外皮再既配里面既芒果同三文鱼,成个口感都好fresh!芒果唔会好酸,配埋啲酱同三文鱼原来可以好夹,食完一旧想食多旧!再黎既系厚烧玉子,果然真系好厚身,而且系金黄色嘅外表,同平时食过既玉子烧有些小唔一样,除左面头刻住餐厅个名之外,里面仲落左啲葱调,好香!最后系苦瓜炒鸡肉,本身钟意食苦瓜嘅缘故,觉得呢个菜好出色,炒到啲瓜同鸡肉都好入味!食左咁多济胃既野,再食下苦瓜都系一个唔错
最后系苦瓜炒鸡肉,本身钟意食苦瓜嘅缘故,觉得呢个菜好出色,炒到啲瓜同鸡肉都好入味!食左咁多济胃既野,再食下苦瓜都系一个唔错既配搭😂