2024-09-01 241 浏览
🍱餐厅:海街丼(北角汇)🏫地址:北角渣华道123号北角汇二期地下G38号舖实在太疯狂了🤣有咁啱得咁跷,喺北角汇行完「一田」之后想医肚,商场一转出去就见到「海街丼」,装修得仲靓过寻晚将军澳𠮶间分店,阿妈话要再食,其实真系冇所谓嘅,就叫了跟昨晚不同的食物:~「海宝丼」有蟹肉、切粒的刺身包括有吞拿鱼、油甘鱼、章鱼、鲑鱼子、还有小扇贝、鲑鱼子及青瓜等,材料真的非常丰富👍这些新鲜的食材满满地铺于饭面上,非常吸引😬食法同寻日的差唔多,先食D刺身🥰(当然仲有呢度嘅特色,加适量的啫喱醋落啲饭度一齐食,正❤️)最后加鲜鱼秘制的高汤及泡饭的小料,即海苔、芝麻同脆米,特别开胃😋~烧鳗鱼丼鳗鱼一上枱就能闻到它的香气,鳗鱼肉肥美冇骨,软熟又惹味,皮香肉滑兼份量多,一大条分两人食都好足够,真满足🤣日本珍珠米饭够软熟,配搭鳗鱼汁非常匹配,妈妈赞不绝口😄下次如想食新鲜的丼饭我系会再嚟encore的😀
🍱餐厅:海街丼(北角汇)
🏫地址:北角渣华道123号北角汇二期地下G38号舖

~「海宝丼」

~烧鳗鱼丼
日本珍珠米饭够软熟,配搭鳗鱼汁非常匹配,妈妈赞不绝口😄

下次如想食新鲜的丼饭我系会再嚟encore的😀