对于澳洲南澳首府阿德莱德印象就系Cafe林立,博物馆很好逛,周边有好多野生动植物公园,确系个几休闲嘅好城市。​前几日经过北角,啡瘾起,就在附近揾到"Numerous Cups"!店子不大,仅有约5个座位,但无论咖啡或食物,品质都相当高!呢间店得意在,佢哋系主打南澳风情,咖啡来自阿德莱德,墙身画满南澳象征嘅热汽球、野生动物,真系勾起我不少回忆!​店主指,自己曾喺阿德莱德留学,回港后一直对澳洲嘅咖啡念念不忘,所以想喺香港开间南澳风嘅Cafe,比自己常常可饮之余,亦可公诸同好,与人共尝南澳嘅咖啡滋味。​他续指,澳洲嘅咖啡,特色系甜酸苦比例均等,即便不常饮啡嘅人都容易接受。佢哋嘅咖啡豆系来自巴西及多伦比亚,喺阿德莱德Young Street 烘焙后,直送抵港。味道维持返澳式平易近人嘅感觉,配蛋糕食都好合宜。​✦ Caramel Flan Cake HK$63​出自网店Nameless But Famiar嘅焦糖鸡蛋布甸蛋糕,感觉好似巨大版嘅烧布丁!分为两层,顶层系质感嫩滑又蛋味浓郁嘅焦糖布甸,下层系松软绵密嘅海绵蛋糕,加埋焦糖脆脆和焦糖酱,口感层次丰富,正正子!​✦ Basque Burnt

Caramel Flan Cake
✦ Caramel Flan Cake HK$63​
Basque Burnt Cheesecake
✦ Basque Burnt Cheesecake HK$58​
巴斯克芝士蛋糕同样系水准之作,半溶芝士,入口绵密细滑!Cheesecake面层仲有一层微微焦香,食上口好幸福!🤤​
Espresso Tonic
✦ Espresso Tonic
说实话,呢杯Tonic真系好好饮,遇店长所讲,咖啡酸苦甜都好平均,入口好顺喉,加埋梳打,夏天饮好梳乎!​
Latte
✦ Latte HK$40​
奶泡绵密,咖啡香浓,味道不错。​
2021-06-15
Caramel Flan Cake