2023-02-23 277 浏览
之前住喺北角嘅时候经常过嚟锦屏街后街呢边开餐,位于北角港铁站旁边嘅隐蔽小巷入面有几间小店,当中我哋最爱嘅就系Villa Villa😊Villa Villa喺呢条小巷开业左差唔多8年,虽然餐厅唔大间,不过餐厅出品嘅食物一直都维持到非常高嘅水平。餐厅内挂满祖云达斯嘅波衫,配以简约雅致装修,整体感觉悠闲舒适😙之前每次嚟Villa Villa都必点黄金炒薯条,但今次就试下店员推介嘅季节限定二人套餐,套餐包括左黑松露忌廉汤、鹅肝多士、帆立贝配慢煮极黑猪、薄饼同埋甜品,再加薯条就应该食唔落🙈季节限定二人套餐 $550黑松露蘑菇忌廉汤 • 鹅肝多士鹅肝有两件,每件都非常厚身,外层煎至微脆,鹅肝入面软嫩,油香饱满,配以自家制意大利香草面包,味道层次丰富。黑松露蘑菇忌廉汤口感香滑,亦食到蘑菇颗粒😋北海道帆立贝配低温慢煮美国极黑猪餐厅采用的是刺身级北海道帆立贝,外层只是微微煎香,帆立贝够厚身,入口鲜甜可口。美国极黑猪份量都好多,熟度刚好,肉质好腍滑,汁酱亦唔会抢过极黑猪嘅肉味😍双重芝士薄饼(墨鱼汁饼底)虽然只系二人餐,不过薄饼嘅份量冇缩细到,一人要食四件,好彩呢款墨鱼汁饼底非常薄同埋香脆,水牛芝士配鲜茄汁

季节限定二人套餐 $550

双重芝士薄饼(墨鱼汁饼底)
虽然只系二人餐,不过薄饼嘅份量冇缩细到,一人要食四件,好彩呢款墨鱼汁饼底非常薄同埋香脆,水牛芝士配鲜茄汁味道亦好清新,唔会太腻😁

软心朱古力马卡龙
食埋个Pizza已经尽哂力,甜品最后都要打包,呢个餐其实三至四人食都可以😆

Villa Villa
地址:北角锦屏街后街25A号东发大厦地下31号舖