2015-05-12 821 浏览
去北角旧同事屋企附近打冷打冷打冷~~*v*~ 佢带咗我哋去食呢间潮乐园~舖面装修好新净,入面墙身地板以浅木色为主,而枱凳系全白色嘅,感觉好干净,一洗我对打冷=污漕嘅印象~𠮶日系平日,但都几多人食,等咗大约15分钟到啦~一坐低即刻一人一句要食呢样𠮶样,我呢班同事真系好嘈架~哈哈~其实今次只系4个人,平时齐人真系不得了,希望𠮶日无嘈亲人哋啦 =P因为比3个嘈人抢哂D Menu 我就唯有睇住墙上几条木造嘅Menu 先啦,后来发现应该系招牌菜,因为成间店就系得呢几条::::::最吸睛应该系巴基斯坦靓咖哩~ 哈哈:::::不过我拣咗蚝饼~~好啦~到食嘢时间~介绍下嘈人拣嘅𩠌先::首先系个小食醉香鸭舌,to be honest我系唔食鸭舌嘅,不过闻到个酒香味好浓,系好香的醉鸡味道,同事话超好食,如果食鸭舌的绝对值得推介跟住系蚝仔粥 – 系一碗含蚝量好高嘅蚝仔粥,随便装一碗都已经系啖啖蚝仔*v*~汤味鲜甜~另外有D唔知系叫方鱼定鱿鱼碎系入面烟烟韧韧增加口感~劲食3小碗~手打鱼蛋鱼片 – 店员话系用新鲜鱼自己打的~绝无沟粉~因为无沟粉所以唔似出面食的鱼蛋咁弹牙,但就多咗一分鲜味,其实系似鲮鱼球的爽口感

𠮶日系平日,但都几多人食,等咗大约15分钟到啦~

好啦~到食嘢时间~介绍下嘈人拣嘅𩠌先::

含蚝量好高嘅蚝仔粥
手打鱼蛋鱼片 – 店员话系用新鲜鱼自己打的~绝无沟粉~因为无沟粉所以唔似出面食的鱼蛋咁弹牙,但就多咗一分鲜味,其实系似鲮鱼球的爽口感但滑D
手打鱼蛋鱼片
蚝饼 – 有2大块~~呢个系真系好好味! 同蚝气了一样平时食蚝饼总系炸到好脆,油淋淋咁,呢个一D都唔觉得油,佢外面脆脆地但入面系好似油炸鬼入面的质地,好软熟同好香~正!~
蚝饼
另外系店员介绍下叫咗一只冻蟹,佢讲笑话唔好食唔收$$㖞~身为蟹精,佢咁讲唔叫都唔得啦~嘈人同事仲同佢讲话唔好介绍我食蟹,因为我一定会叫~LOL~

$300嘅冻蟹当然唔系平时食𠮶D巨蟹啦,不过估佢唔到好实肉,每件都啖啖肉,绝对唔系得个壳嘅水蟹
潮洲冻蟹:::时价:::当日盛惠$300
其实仲想试下D无味精卤水同个牛坑腩,见到隔离枱食都几靓仔仲好大碟,但已太饱,唯有下次再试啦 ~
2015-05-05
含蚝量好高嘅蚝仔粥