2020-09-13 2577 浏览
近几年,传统嘅莲蓉月饼越嚟越少食,唔喺唔钟意食,不过,一来自己好少买,二来亲友送赠嘅多数都喺啲奶皇月。如要数到奶皇月,打着奶皇月饼始创人叶永华大师傅监制嘅「皇玥」,点都睇高一线嘅。「皇玥」真喺几专心发展中式饼艺,除咗叶师傅,早两年仲加埋拥有米芝莲二星嘅黎永冠大师傅。对于两位师傅嘅背景就唔再多描述,反正,月饼礼盒内都有佢哋嘅介绍。店内陈列咗好多唔同款式嘅月盒礼盒,真喺花多眼乱,如果无咩心水,就不妨揾个店员问问,叫佢哋俾啲意见。低糖迷你奶皇月饼 $228怕甜又想食奶皇月饼嘅人就啱喇,店员话采用天然麦芽糖醇,每件月饼嘅糖份低至2%以内。其实个包装都好靓、好典雅,外层嘅包装卡纸,简洁嘅线条勾画出荷塘,予人感觉脱俗恬静。内盒喺以金铜色为主调,透过纸料巧妙精制而做出独特皮革理纹,非常有品味嘅设计,送礼绝对够晒体面。 盒共有4个月饼,独立包装已然喺基本,盒内放有简介单张,更标明喺100%香港制造。仲有,备注大师嘅温馨提示,最佳食法,就喺预热焗炉150°C,加热2分钟就最好。无焗炉都无问题,以平底镬预热1分钟,再加热2分钟亦得。 切开睇睇,奶皇馅做得好绵密,入口质感软滑细致,既有蛋香,又不失牛油香气,

低糖迷你奶皇月饼 $228

低糖迷你奶皇月饼
切开睇睇,奶皇馅做得好绵密,入口质感软滑细致,既有蛋香,又不失牛油香气,外皮薄得嚟啱啱好,少甜让人觉得更安心。
经典流心双辉月饼 $338

之前都试过呢一款月饼,因为好食,所以,再「安哥」。不过,包装好似唔同咗,外层卡纸以红色为主调,配以仙鹤纸雕,有份祥和感。而内盒采用湖水绿作主色,同样做出独特皮革理纹,揉合现代设计,甚具秀气。
经典流心双辉月饼
一盒共有6个,采上下两层设计,分别喺流心芝麻月饼及流心奶皇月饼,每个包装袋底下都印咗口味名称及食用期限,绝对唔会搞错。
经典流心双辉月饼
讲得喺流心就唔喺流料,一切开件「流心芝麻月饼」,中间嘅芝麻流心馅涌流而出,芝麻味极之香浓,幼滑如芝麻糊咁,而外层牛油皮既薄且酥香,烘一烘过之后,饼底有烤脆咗嘅感觉,实在令人回味。
经典流心双辉月饼
「流心奶皇月饼」亦中出色,中间嘅流心馅口感软滑,入口富奶香,又带点咸蛋黄嘅香气,而饼身嘅奶皇质感绵密,令整体食味丰富咗,且甜而不腻。
经典流心双辉月饼
除咗以上同大家分享嘅两款之外,仲有好多款式,如陈皮红豆沙月、流心猫山王榴梿月饼、传统啲嘅双黄金黄莲蓉月饼、低糖迷你白莲蓉月饼……等等,加上包装匠心独运,甚具气质,确喺表达心意嘅送礼佳品
外卖自取
下午茶