6天前
今日嚟到新蒲岗,见秋拾米线终于冇咁多人排队,似乎有机会试到啦!嗱嗱声拎个位先~平时行过闻到佢都好香,要食餐丰富嘅慰劳吓自己炭烧猪颈肉米线 $56+首先梗系要嗌个最出名嘅猪颈肉米线啦~汤底系秘制酸辣汤,bb辣啱晒我呢啲唔食得辣嘅人。欣赏佢米线可以转芽菜底,索汤得来感觉又轻盈啲😎猪颈肉果然世一冇介绍错!😇😇😇𠮶种脆边、焦香,加上猪肉嘅弹牙口感,同埋神埋支笔自家调制酸辣汁,我敢讲比泰国地道𠮶啲更Juicy香口🤤🤤重口味但好值得+$6 鱼腐:自家制鱼腐原来系让咗鱼肉,比一般鱼腐再实净啲冇咁Puffy+$15 猪软骨:我食𠮶旧肥嘅超级软嫩,另一旧瘦嘅老公话煮得耐咗+$6 酸甜斋:酸斋同米线其实都几夹,过下口瘾+$6 幼滑奶茶:食住辣嘢梗系要饮返杯热饮。加$6真系唔贵呀 自家制手作虾多士 😍😍😍$24呢个又系另一必食推介!$24两件实在超值,虾大只弹牙,多士脆口,味道调得刚好,仲有蜜糖芥末酱增加风味。唔系卖广告,真系好抵食红油拌海蛰 🤩$30 另一款小食都有惊喜😬唔食辣嘅我都将佢清晒盘。海蛰有咬口,青瓜特别爽脆,呢个价钱好无敌上汤翡翠苗 $30食得太多辣要加个菜苗。放落猪骨汤零舍鲜甜日本芝士年糕-
炭烧猪颈肉米线 $56+
+$6 鱼腐:
自家制鱼腐原来系让咗鱼肉,比一般鱼腐再实净啲冇咁Puffy
+$15 猪软骨:
我食𠮶旧肥嘅超级软嫩,另一旧瘦嘅老公话煮得耐咗
+$6 酸甜斋:
酸斋同米线其实都几夹,过下口瘾
+$6 幼滑奶茶:
食住辣嘢梗系要饮返杯热饮。加$6真系唔贵呀
自家制手作虾多士 😍😍😍$24
红油拌海蛰 🤩$30
上汤翡翠苗 $30
食得太多辣要加个菜苗。放落猪骨汤零舍鲜甜
日本芝士年糕-2件 $22
又一抵食之选~价钱平得来质素唔差,年糕软糯,爆浆流心😆饱到上心口都想叫旧食吓
秋拾豆花捞米线 🤩$36+
+$1就可以转通心米线。几特别,不过通粉比较长,生熟程度可能有啲唔同。都系钟意食普通米线多啲,同豆花会超夹
+$10 麻辣鸡球:
几有惊喜,鸡件肉质唔错,我几钟意❤️
+$10 卤水鸡翼:
鸡翼炆到好腍,一咬就已经离骨,卤得几入味
+$8 炸酱:
其实米线入边已经有,贪得意叫多兜爱嚟捞豆花啫🤣
+$8墨鱼春卷:
墨鱼滑质地实净,超饱肚
+$8 卤水腩肉:
腩肉好多肥膏,老公默默食,入口即溶
睇到呢度都想像唔返到第二个晚食咗几多嘢😝真系超丰富、超抵食、超饱肚!重点系咁食法都只系$299,人气平民美食绝非浪得虚名。冇乜嘢我下次都系默默地排队再食啦~