2019-08-13 87 浏览
六十六十火锅今日系深水埗买嘢 之后朋友突然话想食粥底火锅 所以就去咗六十六十!店内环境舒适,座位宽广!最重要系一个价钱不设加一!汤底方面有三款可以选择,包括两款$200 分别是粥底、蕃茄浓汤底! 同埋一款$248的套餐-椰子文昌鸡!选择汤底后 仲有八款自选海鲜以及六款火锅配料可以选择,所以真系值得一试!香港好少地方可以食粥底锅,所以最后决定拣粥底!首先上枱既系海鲜,八款自选海鲜 我地拣左肉蟹、鲍鱼、圣子皇 (红色三款) + 贝类两款(黄色指定)+ 蚝、海虾、刀贝 (蓝色三款),海鲜全部都洗得好干净,而且有好多选择,种种海鲜都非常新鲜,只蟹重识郁👍🏻👍🏻所有贝壳类食落去都唔会有沙,全部都好饱满肥美,好抵食!#肉蟹肉蟹一定系必点推介,只蟹好鲜甜好好味,好鲜甜,而且啖啖肉!#鲍鱼原只份量十足,鲜爽弹牙,肥美鲜甜,煮完没有变韧,口感不错。#海虾海虾非常生猛,生猛到不断跳来跳去,一定要用盖盖住佢,而且煮熟后虾头有羔,非常甜味弹牙可口!吃完海鲜后,餐厅就会上埋其他配料,首先落咗南瓜粒,芋头粒及粟米,呢三样都系粥嘅配料!尼个时候,你会发现汤底已经充满海鲜既鲜甜味,我地再放入其他火锅汤料。火锅汤料有花
六十六十火锅

#肉蟹
肉蟹一定系必点推介,只蟹好鲜甜好好味,好鲜甜,而且啖啖肉!

#鲍鱼
原只份量十足,鲜爽弹牙,肥美鲜甜,煮完没有变韧,口感不错。

#海虾

吃完海鲜后,餐厅就会上埋其他配料,首先落咗南瓜粒,芋头粒及粟米,呢三样都系粥嘅配料!尼个时候,你会发现汤底已经充满海鲜既鲜甜味,我地再放入其他火锅汤料。火锅汤料有花胶仔,墨鱼丸,牛肉,豚肉等等,全部火锅料都吸收晒海鲜既鲜味,非常好味。

呢个粥底系成餐饭里面嘅精华,差唔多食晒啲配料后,就可以叫店员加米粥,最后加埋葱,冬菜,菜甫以及脆卜卜嘅猪油渣,一碗劲鲜甜既粥就完成,真系超好味