2018-03-07
天气乍暖还寒,趁夏天还未到当然要去烚下烚下啦!收工后同朋友过左去位于铜锣湾既'十下'港式怀旧火锅店打边炉🍲同朋友大约7点黎到,可能因为仲早既关系,人流未算太多。餐厅环境好有八十年代既感觉,不论灯饰摆设都好怀旧,还播放着七八十年代经典金曲我地叫左个十下二人精选套餐,套餐包左本地牛,牛白胸膀油,三宝滑,果皮鱼蛋,流心粟米丸,酱爆赖尿牛丸,鸭血,响铃,冬粉,仲有蔬菜拼盘汤底我地选左火瞳花胶鱼肚鸡汤🍲内里有半只鸡,为数不少的花胶同鱼肚鸡嫩滑,花胶大大块,口感富胶质,吃得出是高质。鱼肚尽吸了汤的精华!汤头足料之余亦好入味,感觉好滋润配料太多,拣左几样特别既作介绍三宝滑包括全部由人手打既腊肠鲮鱼肉滑,辣椒马蹄牛筋滑同咸蛋黄虾滑个人最喜欢系牛筋滑同虾滑!牛筋滑内里的马蹄粒增添了爽脆口感,微辣富牛味; 虾滑爽弹入味,配咸蛋黄出奇地夹鸭血望落好新鲜,食落爽滑无腥味,唔会一夹就散果皮鱼蛋有好香既果皮味,口感弹牙,这个配搭几新奇有趣酱爆赖尿牛丸内里包了虾肉,食落充满肉汁亦几弹牙流心粟米丸一咬开,粟米馅料涌出来,好好食脆炸响铃真系新鲜炸起本地牛既脂肪比例刚刚好,食落唔会好似肥牛咁重油脂味食物满意之外,呢度既服
配料太多,拣左几样特别既作介绍
鸭血望落好新鲜,食落爽滑无腥味,唔会一夹就散
脆炸响铃真系新鲜炸起
本地牛既脂肪比例刚刚好,食落唔会好似肥牛咁重油脂味
食物满意之外,呢度既服务亦好好!店员勤加汤之余,会细心留意我地个炉温会否太大,又会主动帮我地撤走汤面上既泡泡,非常满意的好服务