餐厅: Le Paradis Cafe & Restaurant
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2015-10-08 774 浏览
一行十二人去边食饭其实都几伤脑筋,想一班人倾吓计又唔想食中餐,但食西餐又怕一班朋友倾得兴奋嘈住其他人!好彩朋友介绍咗间十二人就可以包塲嘅法式餐厅俾我!呢度嘅菜式由每日决定,所以BOOK位时已经讲好MENU,五道菜分别有头盘、汤、沙律、主菜,仲有甜品,五道法国菜都系$398!大门口位置系右边!记得认清楚,因为左边系另一间餐厅!门口已经贴有好多杂志介绍!我哋去到时太约六点几,太早所以未有客人!其实BOOK位时都有问想坐室外定室内,我当时选咗室内!室内嘅环境都唔错!好有情调,好啱一班人食吓饭倾吓计!不过出咗去室外睇,发觉室外嘅环境仲好!感觉比较舒适自然,而且餐厅室外都装有冷气同风扇,所以一D都唔觉得热仲好舒服!大家都觉得户外嘅环境比较好,所以问咗可唔可以转室外,因为未有客人所以可以同我哋安排!真好!室外仲可以睇人冲野饮!首先嚟嘅系Focaccia 意式香草面包,放咗Rosemary、橄榄同蕃茄,食落去介乎系面包同松饼之间,因为加有香草同橄榄味道一流!头盆分别有吞拿鱼他他、青苹果干烟三文鱼忌廉芝士同白酒忌廉煮青口!忌廉芝士混入咗三文鱼、洋葱、西芹,忌廉芝士本身就好又话幼滑香口,就咁食都已经好满
大门口位置系右边!记得认清楚,因为左边系另一间餐厅!
门口已经贴有好多杂志介绍!
室内嘅环境都唔错!好有情调,好啱一班人食吓饭倾吓计!
室外仲可以睇人冲野饮!
吞拿鱼他他
青苹果干烟三文鱼忌廉芝士
忌廉芝士混入咗三文鱼、洋葱、西芹,忌廉芝士本身就好又话幼滑香口,就咁食都已经好满足!
青苹果干烟三文鱼忌廉芝士
再夹青苹果干一齐食味道酸酸甜甜,就更加惹味开胃、齿颊留香!这道菜除了卖相十分讨好外,味道亦一流!
吞拿鱼系一个半山熟嘅状态,吞拿鱼味道清甜,再混入咗洋葱、番茄同蕃茜,食落去酸酸辣辣又系一个开胃嘅前菜!
白酒忌廉煮青口
白酒忌廉煮青口,呢个系法国BB蓝青口,肉质好嫩滑鲜甜!白酒忌廉汁加左洋葱同埋香草,所以个汁好香好鲜甜,再加埋蒜蓉包可以点执食,所以大家都抢住食!
松露蘑菇汤、忌廉龙虾汤
今日嘅汤有两款选择,松露蘑菇汤同忌廉龙虾汤。
忌廉龙虾汤
龙虾汤每日都用大量嘅龙虾头、虾壳、蟹等等所制而成,所以味道十分浓郁,再加入忌廉十分香滑!
忌廉龙虾汤
真才实料有好大片龙虾肉!
松露蘑菇汤
松露蘑菇汤
黑松露蘑菇汤亦没有失色,一来已经闻到很香的松露味道,再加上其他菇菌打碎再加入忌廉,所以入口幼滑、香味浓郁!
Salami无花果田园沙律
这个Salami无花果田园沙律,比较特别因为加咗无花果干,所以食落去甜甜地带有一啲花香嘅味道!
Salami无花果田园沙律
Salami猪肉肠味道香浓、口感醇厚、食后有阵阵嘅油香。沙律菜亦都好新鲜,所以整个沙律配合得很好!
今日嘅Main Course有三个选择,有新西兰BB羊架半薄荷汁、煎封发国油鸭髀伴自家制杂莓汁、美国顶级封干肉眼扒!
新西兰BB羊架
新西兰BB羊架佢同就知道已经有几鲜嫩幼滑啦!肉质亦都系呈现粉红色!因为系4-6个月BB羊嘅关系所以脂肪较少亦没有羊膻味!而配菜方面亦都好特别系用咗紫薯再加忌廉制作而成,有别于一般都系普通薯泥嘅做法!不过唯一美中不足嘅地方就系用咗豆角而不是用露荀,其实是我不喜欢豆角!
煎封法国油鸭髀伴自家制杂莓汁
煎封法国油鸭髀伴自家制杂莓汁,油鸭髀系放入65度嘅鸭油浸六至八个小时,再于上餐桌前放入焗炉内烤到金黄色!
煎封法国油鸭髀伴自家制杂莓汁
油鸭髀本身咸香味很浓,而且亦烤到十分金黄脆口,鸭肉亦很嫩滑、齿颊留香!再配上自家制嘅杂莓汁,酸酸甜甜完全减低左油腻嘅感觉!
美国顶级封干肉眼扒
肉眼扒系经过封干35天而制成嘅,这个做法可以把肉汁完全锁系牛肉里面,肉眼扒食落有香浓嘅牛肉味,肉汁丰富,而且亦很柔嫩。其实完全唔使点酱汁都已经好好味、好友牛肉嘅鲜味,所以完全唔知个酱汁系咩味!
心太软
心太软用上70%以上嘅比利时黑朱古力,所以不会很甜,而且这道甜品绝对是100分!
心太软
首先,外面嘅蛋糕烤得外脆内软,有香浓嘅巧克力味!
心太软
切开蛋糕朱古力浆立即从蛋糕缓缓流出,流心的醇厚度刚刚好,流心之余又不会立即流散,朱古力浆入囗顺滑带甘苦味道,而且甜而不腻!所以伴边嘅雪糕立即变得黯然失色,完全忘记咗雪糕嘅存在!
焦糖炖蛋
焦糖炖蛋嘅难度在于点去平衡蛋味同炖蛋嘅幼滑度,呢度嘅焦糖炖蛋有香浓蛋味之余又不失幼滑!
焦糖炖蛋
而面层嘅焦糖脆亦烧嘅时间亦掌握得刚好,并不会有㶶苦嘅味道!
唯一可惜嘅系大部份朋友都唔饮酒嘅,所以今餐饭我哋冇叫酒,都系想要一杯但自己饮又好似冇咩意思!唯有等下次再嚟嘅时候,再叫返支红酒一边食一边饮!
Blue Wave
不过我都叫咗杯COCKTAIL!
最后仲有杯苿莉花茶,好香苿莉花香又清清甜甜!正好帮助消化!
2015-10-01