走进十二味,腹中饿慌就系要搞掂佢!我地一坐低就点咗份川西冷粉同埋口水鸡,想试下佢哋嘅手艺。冷粉上嚟一阵香味袭人,个汁拌匀冷粉,顺滑得嚟带点辣,一啖落去真系「凉快」,啱晒暑气重嘅日子。跟住上嚟嘅口水难,色香味俱全,鸡肉嫩滑得嚟又入味,加埋花生跟青瓜碎,「凉」又「爽口」。个汁辣得啱啱好,唔会辣到吓人,反而令人一啖接一啖!等咗一阵,干锅田鸡就整齐哂排成军上场,一看就知道层次分明。你话麻唔麻、辣唔辣?我话足够!啲田鸡肉质细嫩,唔似啲老 tough 嘅肉,加上啲辣椒丝同葱花,食落摩登过瘾。翻转餐牌,我哋又点咗一份宫保弹牙鸡丁,辣椒粒粒明晰、花生米炒得香脆,鸡丁肉嫩,佢哋个汁嘅香辣转合埋鸡肉同花生,真系川味十足!最后总结一句,十二味嘅每一味都系正!你想要住正宗川味,一于走嚟试吓啦!🍗🌶️👅