2022-11-02 275 浏览
今次我地嘅目标系上水熟食街市嘅新记,据说过咗12点就无哂烧味㗎啦,尤其系叉烧!可见几受街坊欢迎!如果想系街市麻甩一下嘅朋友仔就要去食啦😁-叉烧烧鸭濑粉🍜 - HKD 42首先我地就叫咗叉烧烧鸭濑粉🍜。新记单拼及双并都系同样价钱,依点真系比较少见。做足功课嘅我地听街坊讲新记嘅叉烧系最好食😋。上菜时觉得佢卖相一般,虽然睇落好干身, 但食落口感好有咬口,啖啖肉之余又唔会太韧,味道又唔会太咸,无太油腻嘅感觉,真系相当出色💯。烧鸭🦆方面份量都好多,切得好厚。配上又脆又香口嘅烧鸭皮真系好邪恶呀🤤!而濑粉方面都几弹牙,四十几蚊咁好食又份量多嘅烧味,真系性价比极高呀!🤑-单拼叉烧饭🍚 - HKD 40之后我地就叫个单拼叉烧饭🍚 ,单拼嘅叉烧份量同双拼嘅一样咁多,而且叉烧底下仲要配上极开胃又香口嘅咸酸菜同豉油,捞埋一齐送饭真系一流呀!🥰 饭嘅份量又系大大碗,食到我地好饱呀😆。除咗可以用碗上外,呢度仲可以用碟上,将𩠌同饭都放系同一碟到,系大碟啲㗎,想份量多啲嘅朋友仔就可以加3蚊改用碟上㗎!😉-老火汤🥣 - HKD 0最后想额外拎个老火汤🥣出黎讲一讲~ 新记随餐会附上一碗老火汤,到餐时发现碗汤真系几大碗,而
叉烧烧鸭濑粉🍜 - HKD 42
叉烧烧鸭濑粉

单拼叉烧饭🍚 - HKD 40
叉烧饭

老火汤🥣 - HKD 0
最后想额外拎个老火汤🥣出黎讲一讲~ 新记随餐会附上一碗老火汤,到餐时发现碗汤真系几大碗,而且相当足料又好多汤渣,钟意食汤渣嘅朋友真系唔可以错过呀~ 饮落仲要无咩味精, 真系几出色。(听经验丰富嘅老人家讲呢啲汤冇味精,好好饮㗎😆
例汤

另外需要注意⚠️嘅系上水熟食中心嘅环境系差咗啲,座位逼之余基本上仲一定会有搭枱,而且仲会有少少烟味💨传出黎🙈,如果对环境有要求嘅朋友仔要注意下依点啦~
2022-10-26
叉烧烧鸭濑粉