2023-08-27 860 浏览
//14 08 23 晴天🌞13:44 旺角 砵兰街深仔记/ 有钱人先会食细蓉 /「香港」五十年代兴起露天大牌档热潮🪭,一块大大嘅招牌、一片绿色嘅蓬布顶、积满尘垢嘅牛角扇、一张又一张标志性嘅圆枱同折凳。相信,只要年过四十,都一定帮衬过。但唔知由几时开始,大牌档就渐渐成为香港人集体回忆!当中有款价廉物美嘅面食,到目前为止,仍然深受大批市民嘅爱戴💖。「云吞面」—— 出现于清未民初,从湖南传入广州,一般按份量分为「细蓉」、「中蓉」同「大蓉」。虽然听起嚟,你会觉得无太大嘅分别,但喺民初时期,「细蓉」确实只适合「西关大少」—— 富裕人家享用。好少体力劳动嘅「西关大少」,胃口自然比一般人细,当每次食云吞面,都会主动要求店家,将面嘅份量减半。但对于劳碌嘅百姓,份量确实太少啦😔,所以只能将「细蓉」作为点心或者宵夜。/直到今日,香港每个大街小巷,都能见到「云吞面」嘅踪迹💁🏻‍♀️。无论十三岁定八十岁嘅你,至少都一定品尝过一碗满满情怀嘅「云吞面」啊!#90后眼中的老香港-净云吞 HKD$34—————————————————————————云吞皮薄 虾肉够大只 食起嚟口感爽嫩每粒都以 7:3 比例嘅虾 &
14 08 23 晴天🌞

净云吞 HKD$34
云吞皮薄
虾肉够大只 食起嚟口感爽嫩
每粒都以 7:3 比例嘅虾 & 猪肉做馅料

汤底用咗金华火腿、大地鱼、罗汉果等材料熬制
所以每啖都带有大地鱼嘅甜味 & 虾肉嘅鲜味

面底弹牙 有嚼感
碱水味一啲都唔重

麻辣鹅肠 HKD$33
鹅肠火候控制得好好
食落去爽口而不靭,兼且绝无异味

配埋麻辣酱 & 姜葱
鹅肠鲜味会更加突出