2020-07-06
同先生喺黄金买完新玩具,打算食埋晚饭先返去,点知想食嘅餐厅一系冇开,一系就大排长龙,等到气馁嘅我哋最终决定是但揾间餐厅食少少嘢就算,省却麻烦。大家食主打平价粉面饭,好多年前食过一次,时移世易,当年以廉价作招徕嘅平民美食现今亦已经涨价不少,唯一不变嘅系老旧嘅装修同繁复凌乱嘅点餐纸,面餐嘅名更加系有少少突兀。「三𩠌面2」有猪油渣、过山鸡同炸鸡翼,而且份量唔少,汤底方面我拣咗麻辣,味道浓郁而且层次丰富,作为成碗米线嘅灵魂,绝对合格。猪油渣同想像中有啲出入,本应炸得香脆可口,咬落有油香,即使浸咗落汤底,都应该带少许咬口,但呢度嘅猪油渣口感太过软烂,风味尽失。过山鸡比一般嘅滑鸡嫩滑入味,而且唔会有好重嘅雪鸡味,唔错。炸鸡翼有三只咁多,实在意想不到,可惜偏细只同炸得略嫌干身咗少少。先生拣嘅自选百搭面配料有萝卜牛腩同炸猪扒,面底廿一蚊,酸辣汤底再加四蚊,感觉我嘅面餐性价比高少少。酸辣汤底味道比较淡,麻辣汤底相对比较惹味,牛腩焖得唔算软腍,但尚算入味,白萝卜比较清淡,而且份量亦好少。炸猪扒外皮松脆,味道唔错,但略嫌薄咗少少,如果厚返啲口感会更好。饮品方面有怀旧嘅玻璃樽装可乐,价钱亦唔算贵。上哂菜之后先
过山鸡比一般嘅滑鸡嫩滑入味,而且唔会有好重嘅雪鸡味,唔错。
饮品方面有怀旧嘅玻璃樽装可乐,价钱亦唔算贵。
上哂菜之后先发现原来可以加辣菜脯,可能做惯熟客生意,店员亦冇特意问,下次一定要试下。
餐厅嘅食物味道可以,但卫生情况有待改善,食物上枱嘅时候碗碟依然湿湿哋,感觉唔系咁好,同时亦建议可以重新设计点餐纸,简化冗乱嘅内容,方便客人点餐。时代进步,餐厅亦应该与时并进,谂一谂如何优化,唔能够一直原地踏步。