2018-03-26 44 浏览
人生有几多个十年,今日就系我同大少嘅十周年纪念日,当然要好好庆祝一下啦!之前都有留意到Amina 梗系叹返8个courses啦!首先要赞一赞呢度嘅店员,当日天气比较凉,我哋一入到去嘅时候点样已经问我地需唔需要提供热水,虽然呢一个动作好简单,但系咁贴心嘅举动真系唔系𠮶个店员都会做。绝对要比返十个赞佢! 既然一早已经决定咗要食呢一个八个course嘅餐,就随即落order !之后店员就俾咗一个面包篮同埋配面包嘅酱俾我哋,面包同埋酱汁都系佢哋自家制,非常有水准!平时食亲Parma ham都系配蜜瓜,今次就特别啲,呢度系配蜜瓜汁嘅。食完咸咸嘅火腿,饮啖蜜瓜汁清一清个口,真系几得意!接着就有依个北海道带子食,用火枪轻轻烧一烧个带子表面,做出一个好香嘅味道!带子个口感不嬲都系比较软身,配上有口感嘅藜麦同鱼籽真系几夹!呢个M9和牛他他,配搭上一块脆饼,饼上边有几种唔同嘅酱,各有特色。同他他一齐食,好似有唔同层次嘅味道喺个口度咁呀!接着嘅就系龙虾汤,比我想像中冇咁杰身,味道都几香啊!当然如果有多啲龙虾肉就更好啦!碟嘅旁边佢有少少虾子,你冇听错,真系虾子面𠮶啲虾子啊!加埋落去个汤度一齐饮,啲香味就更加浓

接着嘅就系龙虾汤,比我想像中冇咁杰身,味道都几香啊!当然如果有多啲龙虾肉就更好啦!碟嘅旁边佢有少少虾子,你冇听错,真系虾子面𠮶啲虾子啊!加埋落去个汤度一齐饮,啲香味就更加浓郁啦!

平时我喺屋企都会耐唔中整啲温泉蛋食下,呢度都偷到师㖞我!佢加上咗一啲芝士碎同黑松露,完全吊起咗个味,好正!

我好失策地唔记得影打开咗盖个样,其实呢一个系sorbet ,厨师好聪明地拣咗番石榴来做sorbet,将之前食过浓味嘅嘢都从舌头抹走。坦白讲,呢个sorbet系到而家都会挂住😍

厨师好好,因为我唔识鹅肝,所以就只系比一份鹅肝大少,而我呢就转咗做云吞。大少就话鹅肝煎得刚刚好,油香好够;我个意大利云吞入面,就有芝士,唔好以为净系芝士就好腻,我反而只系觉得好香!亦都冇过分调味,赞!

Main course方面,我就梗系会拣我最钟意嘅鱼啦!seabass嘅皮劲香脆,加分!但系个鱼肉就鞋咗少少喇。

大少就拣咗牛面肉,配埋啲菇一齐食。味道唔错,肉味偏浓,如果分量大啲大少会更欢喜呢🤣

去到尾声,当然就系甜品啦!草莓慕丝就梗系用士多啤梨黎整啦,真系好似食紧好多粒士多啤梨一样,仲好似有少少cranberry嘅味道。侧面嘅脆脆,绝对唔系配角,因为真系超好食呀!加埋少少蜜糖味嘅jelly,好满足啊!

最后,当我地叹紧咖啡嘅时候,店员就送上最后一道菜-雪影。系有五粒朱古力组成,我最钟意嘅就系榛子𠮶粒,配埋咖啡啲香味真系不得了!

太耐冇撑枱脚,今晚真系好开心好满足!希望大小
少多啲带我出去食好嘢啦,唔系一定要有咩喜庆先可以庆祝㗎嘛!
2018-03-09
庆祝纪念