2019-05-27 253 浏览
学生考试高峰期,同时系小妹既繁忙期....正所谓偷得浮生半日闲,呢日朝早d班cancel左,成个早上直至三点后都可以悠悠闲我仲唔趁住呢个机会带家中既女皇大人食下好西咩同左女皇出中环食晏, 3-5 course menu见得多,但大多数都系喺西式餐厅度见到,而午餐套餐食“四道菜”,感觉似系中式既fine dinning 都真系第一次,所以就拣左呢日同女皇一齐试一试“午市套餐”HKd$198+10%一位,包括有“点心”、“前菜/汤品”、“主菜”同“甜品”,某部分既菜式同饮品就需要额外加钱先黎既系我地所拣既汤品“红参须螺头炖鸡”温热清甜而鲜既汤品,既可暖胃,同时唤酝味蕾之后既系点心,我同女皇都要左“FangFang虾饺皇配玫瑰樱花虾粉粿”虾饺皮薄馅多,内有三只虾肉之多,大小有如乒乓球般,令一向爱吃虾饺的小妹感到非常满足然后既主菜就分别要左“鲜果咕噜黑毛猪肉(+HK$50)”同“黑松露法豆带子虾仁”(+HKd$80),可以选择配荷叶饭或者白饭呢两款小菜均为“重口味”之选,一为酸甜开胃,另一则是香浓惹味!菜肴用料新鲜,调味得宜,亦为伴饭佳品呢日我同女皇都拣左“瑶柱鲜菌荷叶饭”,散发荷叶清香既米饭
学生考试高峰期,同时系小妹既繁忙期....

我仲唔趁住呢个机会带家中既女皇大人食下好西咩

先黎既系我地所拣既汤品“红参须螺头炖鸡”

温热清甜而鲜既汤品,既可暖胃,同时唤酝味蕾

呢日我同女皇都拣左“瑶柱鲜菌荷叶饭”,散发荷叶清香既米饭蒸得剔透分明,混合瑶柱同菇菌碎粒,比白饭多添一重鲜味

最后既甜品都有三款选择,我同女皇都不约而同咁拣左呢碗“生磨蛋白杏仁茶”

香浓既杏汁混合滑溜既蛋白,能够满足甜为之余,更觉养颜滋润
午餐