2021-04-17
2021年4月11日 星期日又到左周末嘅时间,今日同老婆去咗铜锣湾食晏,由于想试吓食新餐厅,所以专登上网睇吓有咩好推介,最后选择左呢一间西班牙餐厅喺二千年广场搭lift一上到去就见到,睇落去装修得几有气氛入到去坐低再睇返餐牌,发现真系有西班牙小食任食,而且价钱仲要好抵,每人都系$150,如果叫主食,都系$30,铜锣湾地段黎讲真系好经济,不过当然都要睇返食物嘅份量同质素,所以我哋决定每样都试少少先首先试嘅系炸鱼肉虾饺子,冇谂到摆盘都咁靓,每人有一只,食落去外皮好香脆,里面嘅鱼肉虾馅都好多,配埋腰果酱同甜豉油一齐食,味道更加丰富之后有老婆就钟意嘅意大利薯仔洋葱焗蛋配蒜蓉汁,每一次嚟嘅时候只系切一小嚿,所以食完之后都唔会太饱,可以再不断encore,食落去充满薯仔味,而且层次分明,焗得啱啱好呢个系慢煮无骨牛小排,牛小排真系好腍,完全冇骨,牛肉嘅味道锁晒入去,就算唔点酱汁都已经好够味之后有慢煮鸡胸配柑橘汁,柑橘同鸡胸几配合,鸡肉够嫩滑而且好多汁,加上份量都几多至于呢一个炸鱿鱼配蒜蓉酱就中规中矩,唔算太特别,净系炸得好香口,味道一般呢个系银鱼柳配红灯笼椒多士,味道都几特别,鱼柳完全冇骨,有少少橄
喺二千年广场搭lift一上到去就见到,睇落去装修得几有气氛
呢个系银鱼柳配红灯笼椒多士,味道都几特别,鱼柳完全冇骨,有少少橄榄油调味鱼肉都几幼嫩
之后有洋葱烟肉焗蚝,焗得几香,上面有烧焦过嘅芝士碎,蚝肉唔腥,咬落去有少少海水味
仲有煮青口配白酒汁,青口虽然唔算大只,不过几入味,上面仲有炸蒜添
至于呢个红虾他他配牛油果蕃茄我觉得几出色,因为食落去嘅每一啖都食到红虾,而且因为有牛油果嘅关系,食完都唔会觉得油腻,仲好似越食越开胃添
最后仲有辣虾炒薯仔,分量唔算太多,浅尝嘅话啱啱好,薯仔切成一粒粒,食落更加入味,至于虾仁几弹牙,味道都唔错
食咗咁多西班牙小食,每人都系百几蚊左右,仲可以无限添加添,真系平到你唔信