2021-09-12
今次黎到想试好耐既惊安烧肉,平时好少出去食唔系任食既烧肉,因为觉得食靓少少既肉都会好贵,而且唔会食得好饱。依家惊安做紧午市7折,真系抵到爆!今次我地叫左几样野,先讲黑松露牛油果沙律(7折后$26.6)。呢个沙律系尖沙咀店先有。店员一上菜已经闻到个沙律有好香既黑松露味,而且牛油果既份量都唔少,两个人食绝对已经足够,朋友平时对沙律菜要求好高,只要有苦味已经唔想食,但呢个沙律菜佢会用爽甜去形容,食得出菜好新鲜,加上有酸汁做沙律汁,连埋菜同牛油果一齐扒入口,酸酸甜甜真系好开胃。加上价钱只系26蚊,真系好抵食。去得烧肉店一定会食好多烧肉,叫一个沙律菜中和下油腻感都唔错。第二样黎既食物就系牛油蒜蓉金菇(7折后$18.2)。呢个金菇好大份,而且只系18蚊。价钱黎讲真系冇得输,但食落真系觉得冇咩味,牛油同蒜蓉味都好少。不过只系18蚊都冇得要求太多。真系普通到都唔记得要帮佢影相。讲左咁多配角,终于要开始入正题,黎得烧肉店,当然要食肉啦。我地今次叫左两款: 柚子渍鸡肉山(7折后$26.6)、九宫格烧牛盛合(7折后$201.6)。先讲鸡肉山,平时出去食烧鸡肉,26蚊可能得一两串几细块。但今次呢个鸡翼山真系令
先讲鸡肉山,平时出去食烧鸡肉,26蚊可能得一两串几细块。但今次呢个鸡翼山真系令我地哗出声,份量极多。今次两个人去食,每人都食到大约7至8块。你可能会觉得廿几蚊比十几块鸡肉一定系好鞋好难食,但呢个绝对唔系。鸡肉肉质鲜嫩,加上用柚子汁去腌制,食入口感觉好清新,绝对唔会有平时食完烧肉觉得好腻口既感觉。我地建议烧完鸡肉再配埋店入面提供既青柠汁,会令到鸡肉既口感更加丰富。
之后当然要讲埋主角: 九宫格烧牛盛合。
呢个九宫格摆盘好精致,好啱打卡用。每一格都有一款牛肉,分别有厚切牛舌、牛仔骨、牛护心肉、A4和牛、肉眼、牛小排、调味牛肉、芫荽牛肉,调味牛肋肉。而每一款都有两至三块。如果两个人去食叫一个就够哂share。食呢间之前我地都特登search过睇下有咩野食系必叫,虽然呢个九宫格好多人都话系一定要叫,但老实讲九格入面只有大约一半小编系觉得高质,其他就普普通通。特别系护心肉,以前系其他烧肉店食过觉得好好食,食落都好嫩滑,但今次呢碟护心肉虽然肉味都有,但食落比较鞋。而九宫格,小编觉得厚切牛舌、厚切牛舌、牛小排同牛肋肉同好好食。就咁普通烧一阵已经好好食。其他就肉味欠奉。
最后一定要赞既系店员服务态度超级好,佢地会主动埋黎帮你换个网,我地食左个半钟左右已经帮我地换左3,4次。系出面食烧肉多数都系客人自己要求换网,但呢度系唔需要,服务态度真系要比101分。最后埋单都系320蚊,每人都系160蚊就可以食到好饱。