2017-05-18
第二次食牛气。第一次系食晚市放题,而今次系食午市60分钟放题套餐。其实我一直搞唔清牛气、牛阵、牛一、日牛涮涮锅呢几个品牌有咩分别。正常来讲应该三个「牛」开头既牌子系同一个集团?Anyway,呢啲都唔关我事,有好野食我就满足了。(我后尾无聊去研究左呢三间既分别,好似价位有少少少少分别,同埋质素方面都有少少少少唔同,感觉上牛气应该系最高级既。)下午4点出来觅食,呢个就系平日唔洗返工既人士之lifestyle。。原本谂住响The One 4-5楼行几个圈拣一间自己最想食既,但自己当时真系肚饿得滞,完全等唔切啦!😂 所以就入左呢间,因为肚饿更系要食多啲喇!原本想拣90分钟放题既,贵60蚊,但可以食耐啲同埋肉可以无限refill。如果净系普通60分钟套餐就得一碟架姐。但系落单𠮶阵时又觉得自己未必食得落咁多碟猪肉,同埋夜晚仲要食野添,唔想食到太饱。咁就点左$79既美国豚肉啦,切得薄薄地,涮几秒就食得了!配埋胡麻酱仲正。我系一个好识分配时间既人(哈哈),所以当我等个汤底滚𠮶阵时就已经去拎热食、沙律同前菜啦!热食我攞左咖哩牛腩配炒饭,几开胃呀!跟住前菜有中华海藻沙律同八爪鱼,仲有两款寿司(玉子同蟹柳棒
原本想拣90分钟放题既,贵60蚊,但可以食耐啲同埋肉可以无限refill。如果净系普通60分钟套餐就得一碟架姐。但系落单𠮶阵时又觉得自己未必食得落咁多碟猪肉,同埋夜晚仲要食野添,唔想食到太饱。咁就点左$79既美国豚肉啦,切得薄薄地,涮几秒就食得了!配埋胡麻酱仲正。我系一个好识分配时间既人(哈哈),所以当我等个汤底滚𠮶阵时就已经去拎热食、沙律同前菜啦!热食我攞左咖哩牛腩配炒饭,几开胃呀!跟住前菜有中华海藻沙律同八爪鱼,仲有两款寿司(玉子同蟹柳棒)。沙律配菜选择都唔少,啲蔬菜真系非常之新鲜,有一种清甜(听讲老板不惜成本用最好既蔬菜)。咁我就一路涮肉一路食前菜沙律啦,食到一半觉得差唔多可以煮丸类同其他蔬菜了,于是就将自己拎既全部倒晒落去俾佢慢慢煮。佢第二次滚我就继续涮肉食,饮完一杯玄米茶就去攞一罐Hite啤酒,但无奈胃已经差唔多冇咩空间,于是饮左半罐就放弃左。
最尾差唔多全部消灭晒,净返少少食唔晒既莲藕同面。芝士鱼蛋实在太rich,我食左一个就食唔落了。通常我打边炉最钟意既菜就系油麦菜同蘑菇(各种菇都钟意),于是呢几样我攞得多少少。Luckily for me,我一个钟岩岩好食晒,唔洗等人来催我。
叫我同其他间比较既话就难啲,因为我未试过牛一同牛阵,但睇完啲评论我估应该系咁样一个等级:牛气>牛一>牛阵
因为牛阵汤头选择冇咁多同埋如果唔想要清汤就要加钱(虽然得个$10),所以牛一应该系性价比最高既,因为牛肉午市套餐都系$68起,而牛气就系猪肉套餐都要$78。论环境,牛气位于The One,租金应该最贵,所以价钱贵少少亦都算合理。
唔错又够抵食既一餐,其实呢个时段食正常来讲夜晚不再需要食野了,但我到左7:30又差唔多消化晒。。所以隔2.5钟就又可以食了😂 我可怜的身材啊!被我不停咁虐待🙈