2019-03-24 256 浏览
在沙田食午餐, 见到柳氏家,原来有午市100分钟韩式炒鸡同烤肉放题, 星期一至四每位$128加一。 地方够大,座位多,不用等位,啱晒赶时间嘅上班族。其实喺沙田呢边食午餐,食肆价钱偏贵,普通食个set lunch 往往都要$100左右,呢度每位$128 加一,性价比算高,多选择的放题,偶尔放肆下。有沙律吧,有蔬菜吧,炒鸡未食得之前,可以先食住沙律同泡菜呢啲小食。 饮品有果汁、咖啡等等。佢嘅沙律吧特别之处,就是有蒜片, 俾你烤完肉之后可以自制生菜包。等待炒鸡时间都要掌握得好,台面上有个沙漏,计时两分钟,之后反转另外一边就得,炒得靓又唔会太干。呢度职员人手唔算多,但都好好服务,会过嚟问我哋使唔使帮我哋炒。炒鸡熟咗之后,就落炒面一齐炒,除咗炒面,其实可以选择炒饭,或者饭面都不要,留番个肚食韩烧。好肚饿,炒得咁靓真系要快啲食。热辣辣,够新鲜,炒鸡味道非常入味, 肉质够滑,我们点的是烤肉味炒鸡,有轻微辣,但系炒完更加惹味, 咸淡适中,其实不算太辣呢,朋友怕辣都食到。炒面吸收了炒鸡的汁,都好香,份量又唔会太多,我们点的炒面是标准分量,两人食刚好。 手机里面还包含年糕,年糕超烟韧,好有咬口,好好食!食

食完炒鸡,换个烤盘转食韩烧。烤多春鱼最正,可以不需技巧地烤得好靓,食落脆卜卜,又够香,自己烧很有满足感。蔬菜的话,我们喜欢吃金菇,快熟又爽口,而且和肉类一起煮,可以吸收肉类的酱汁和油份,烤得好靓。

烧完一轮有微焦,职员好好帮我们换个烤盘,继续吃! 呢度嘅肉类好多选择,有鸡扒、鸡翼 、猪颈肉、猪上肉、猪梅片牛扒等等,有好多都系用柳氏家自家制的酱料,有原味、辣味、蜜糖味等几类,在每款肉类旁边加上标示说明,很贴心。我最喜欢蜜糖烤鸡翼,喜欢bbq口味的人啱晒。

除咗肉类,还有海鲜,大虾、青口、带子 、鱿鱼圈,都是我的至爱。 烤海鲜时间快好多,赶时间的话食多啲海鲜,咁就可以食快啲唔洗等熟等好耐。 带子快熟之余仲好鲜甜; 青口也不错,大大只,煮完会缩水,但因为煮的时候有海鲜的汁液流出,其他肉类在其后烧,也更觉鲜甜!无咁易烧焦。

综合食咗嘅肉,觉得猪腩肉系最正!用嚟夹生菜包最适合, 味道不辣但够香够入味又快熟,其他肉类都很不错,推介猪颈肉,薄切都好快熟;蜜糖鸡翼超正,必食的烤肉类。

最后要食甜品啦,可以自己选择口味的雪糕吧,拣咗朱古力加云呢拿扭纹口味,洒上软糖、朱古力脆片等,增加口感,食完一杯又再食一杯,放题的好处,就是任食嘛!

埋单加一,每位$141,价钱以任食来说唔贵,肚饿又返工辛苦,奖励下自己。除咗炒鸡,又有得自己烤肉,又有泡菜和雪糕食,真丰富的午餐呢!其实同晚市的食物一样,但价钱比晚市平左好多,下次来沙田都会再帮衬!
2019-03-12