餐厅: 三和敘
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2023-04-30 2044 浏览
都真喺好耐无过嚟九龙城食嘢啦,就算屯马线开通咗咁多年,呢区都甚少作为揾食首选,唔喺唔方便,我搭屯马线过嚟都好快,喺无咗𠮶种惯性啫。最近就同老友过嚟走访一下食日本菜,因为有间日本餐厅「三和叙」开业好几年,风评不错,睇落都好有质素,环境又舒服。单睇门面,已觉得有种好高级嘅感觉,入到里边 你唔好以为地方细细,经侍应解释,其实餐厅喺楼高5层,地下喺专做炉端烧,上一层喺做铁板烧,再上多层就专做寿司,每一层装修都各有风格,装修雅致,加上墙上挂咗唔少画作,甚具和风风情,而且,都以席前料理嘅吧枱为主,可以更多机会同厨师直接交流。仲有两层无咁大嘅,正正间成独立厢房,啱啱有一间未有客,侍应唔介意带我哋参观吓,原来又几宽敞,仲布置到好似一个家居客厅咁,非常啱一大班老友聚一聚。再者,呢度啲服务几熨贴,侍应亦好殷勤有礼,让人用餐舒服。食物方面,午市主要喺供应套餐,包括多款特选午市御膳、季节厨师推介御膳、其他刺身或寿司御膳,以及唔介意豪少少嘅,可以拣厨师发办。此外,仲有炉端烧午市御膳、铁板烧午市御膳,总之选择非常之多,丰俭由人,绝对符合所有人嘅喜好。而所有御膳都会奉上有机野菜沙律、季节汤、茶碗蒸、甜品,以及指定饮
,睇落都好有质素,环境又舒服。
食物方面,午市主要喺供应套餐,包括多款特选午市御膳、季节厨师推介御膳、其他刺身寿司御膳,以及唔介意豪少少嘅,可以拣厨师发办。此外,仲有炉端烧午市御膳、铁板烧午市御膳,总之选择非常之多,丰俭由人,绝对符合所有人嘅喜好
。而所有御膳都会奉上有机野菜沙律、季节汤、茶碗蒸、甜品,以及指定饮品,所以,每一份御膳都非常丰富。
1992 浏览
虽然只喺食个午餐,但都做得一丝不苟,枱上摆放好精致嘅餐具,配上玄米茶,就连杯垫都绣咗餐厅名字。我哋点咗两份御膳,都喺打算一齐共享,侍应好醒目即时另外俾多两只碗我哋。
有机野菜沙律(御膳)

虽然都喺啲野菜,不过,都食到质素嘅高下,写明有机,成本自然又要高啲啲,除咗基本嘅沙律菜、车厘茄,仲加咗啲蒟蒻粒、藜麦、松子仁嚟增加口感,淋上柚子醋,酸酸咪味食落好清爽开胃。
有机野菜沙律
有机野菜沙律
季节汤(御膳)

都估佢喺面豉汤,但唔喺就咁普普通通嘅面豉汤,除咗面豉味好香浓之外,汤内更有唔少昆布、腐皮同豆腐粒,味道丰富,食完个沙律再嚟暖和一下肠胃,喺好好嘅配搭。
季节汤
季节汤
茶碗蒸(御膳)

茶碗蒸喺好多定食嘅一个必然出现菜式,其实好多时都喺大同小异,不过,高下在于用料。先讲讲个「茶碗」非常精致,配以小木羹,里面嘅蒸蛋非常之嫩滑,又具蛋香,除咗有冬菇、鸡肉、银杏、带子粒,仲加咗少少鱼翅,自然高档咗,又好食咗。
特制免治鸡肉棒 $68

睇见啲食评都赞呢度啲炉端烧好有一手,而免治鸡肉棒亦喺招牌作之一,点一客开心「些牙」。睇落烧得好靓仔,有炭火香,咬落肉质真喺好松化嫩滑,又富肉汁,外层仲有少少焦脆感,搅匀月见同酱油,沾上之后食味更加一流。
杂锦天妇罗配热稻庭乌冬御膳 $228

炉端烧果然有一手,咁啲炸功又点呢?所以就试咗一款天妇罗御膳配稻庭乌冬,写明有2件只虾、1件鱚鱼、3件野菜,野菜就俾咗冬菇、南瓜、蕃薯,其实睇啲天妇罗外观已经觉得有水准,因为炸浆好薄,食落一啲都唔油,可以讲喺炸功了得。
杂锦天妇罗配热稻庭乌冬御膳
啲大虾又新鲜又爽弹,好有虾鲜味,而鱚鱼食落都好唔错,十分鲜甜;南瓜更喺极之粉甜,确喺靓料,至于冬菇同蕃薯,友人试过亦都赞好。讲到啲稻庭乌冬,外貌比较幼身少少,但喺入口非常之滑溜,咬落带少少韧劲,配以木鱼清汤,已好好食。
松叶蟹肉鲍鱼釜饭御膳 $298

小弟就唔喺第一次食釜饭,反而朋友就第一次喇,其实可以讲喺日式煲仔饭,但当然整个卖相就有睇头多啲。侍应教路叫我哋焗多阵,咁样可以有多啲饭焦。
松叶蟹肉鲍鱼釜饭御膳
打开盖面,除咗有大大只鲍鱼切咗片之外,仲铺满晒松叶蟹蟹肉,真喺啱晒我呢类懒得拆蟹,但又想食蟹嘅人,啲蟹肉真喺几正,既鲜甜,又带有啲啲海水咸鲜味,啖啖蟹肉食得爽呀!而啲鲍鱼炆得好软腍,但咬落有烟韧感,加上入晒味,一个字:正呀!加埋啲饭粒圆润软绵,又有点黏糯感,底下有唔少饭焦脆,卜卜脆,食得过瘾
甜品(御膳)

定食包埋甜品唔喺咩特别嘢,但奉上嘅甜品喺水信玄饼就甚惊喜,绝对喺一个亮点。整客甜品卖相标致,而水信玄饼晶莹剔透,伴以黑糖浆及黄豆粉,入口超滑溜,味道甜蜜,确喺好食。仲记得第一次食嘅时候喺晌大坑嘅「八寸料亭」,不过,已喺近7、8年前嘅事喇。
水信玄饼
青柠梳打、巨峰提子梳打(御膳)

个午市御膳仲包埋饮品,可以拣汽水、咖啡及一啲特饮,有级数即喺有级数,单喺睇见我哋两杯餐饮已属于高档次啦。我就拣咗饮巨峰,味道几唔错,提子味颇为清甜,饮落却喺好清爽,正正衬返头先个釜饭嘅浓味。
青柠梳打、巨峰提子梳打
无论食材嘅用料、烹煮嘅功夫,以及侍应嘅服务 ……等等,都喺属于高档次嘅水平,加上环境舒适,帮衬嘅都喺斯文客多,所以,更添清静,故此同朋友食完都仲坐多阵,倾吓偈,享受一吓
水信玄饼