2017-12-10
如果要拣香港人最钟意食嘅菜式,相信问十个人,有一半以上都会答日本菜吧,所以日本菜遍布港九新界,不论系连锁定小店,不论档次。比较高档嘅日本料理都唔少,我地今日食左呢间位于天后琉璃街嘅鮨豊,因为厨师发办价值不菲,要知道小店质素如何,大可试试佢地嘅午市,价钱较易入口。呢度午市供应厨师发办外,亦有超过十款定食,配小砵、饭、汤、甜品,定价$218-$388。呢度有吧枱、卡位、房间,因为我地黎嘅时间比较早,都未有客人,环境清静。每人点左一款定食,分别系寿司定食同盐烧和牛定食,超满足。前菜:分别有三小碟,有沙律、南瓜、茶碗蒸,卖相精致。沙律比较特别,面头有块腐皮,软身。茶碗蒸嘅味道十分惊喜,面头加有柚子,蒸蛋非常滑溜,比豆腐花更甚,时间掌握刚好,里面有虾肉、冬菇,虾肉爽口,非常难得汤:汤品够热,里面有萝卜片,饮落清甜。寿司拼盘定食:一共有12件,加上一条卷物,比起晚市食嘅omakase,算系相当划算。寿司分两次上,第一次有六款鱼生,有拖罗、赤贝、甜虾、鲷鱼等,拖罗入口即溶,虽然唔算好肥,但都好高质甜虾黏身,同一般日本料理食到嘅差好远,因为佢系非常新鲜。赤贝唔系好大只,但都好爽口。寿司饭唔会太结实,亦
前菜:
汤:汤品够热,里面有萝卜片,饮落清甜。
寿司拼盘定食:一共有12件,加上一条卷物,比起晚市食嘅omakase,算系相当划算。寿司分两次上,第一次有六款鱼生,有拖罗、赤贝、甜虾、鲷鱼等,拖罗入口即溶,虽然唔算好肥,但都好高质甜虾黏身,同一般日本料理食到嘅差好远,因为佢系非常新鲜。赤贝唔系好大只,但都好爽口。寿司饭唔会太结实,亦都唔会一夹就散,鱼生新鲜,轻轻沾上芥茉已经食得
另外六件已添加了赤醋,有蟹肉、鲭鱼、右口鱼边、鳗鱼、腌海胆、玉子,几款都好好食
蟹肉份量大方,而且明显食到蟹嘅鲜味。右口鱼边比较少食,炙烧过后,油脂丰富又香,入口即化。至于鳗鱼都好高质,食落软熟冇一丝腥味,肉质细密。腌左嘅海胆系第一次食,除左一阵浓烈嘅海胆味,仲多一阵清新感觉,保留海胆嘅鲜甜,又唔会太漏。玉子都系店家嘅招牌,用上鱼肉、虾、蟹肉打碎再焗成,口感好似蛋糕,又香又软腍,食多几件都得
吞拿鱼蓉手卷:材料满满,一路食到底都有吞拿鱼蓉,而且紫菜好香脆。
盐烧和牛定食:另一份点左价钱较高嘅和牛定食,回味无穷。店员会问客人要几成熟,和牛我地拣左要5成啦。和牛大约切成十几件,面头加有葱粒、黑椒。外面烧至香口,里面肉质保持粉嫩,入口虽然未至于即溶,但牛味四溢,而且口感非常软熟,而同时带咬口,轻轻用盐调味已经好出色。伴上一碗日本米饭,轻易食哂,感觉好满足
甜品:甜品系豆腐雪糕、柚子雪葩,个人比较推荐后者,因为豆腐味雪糕唔算好浓味,相对之下,柚子嘅清新凉快感觉更令人回味
相比起晚市,用一人价钱就食到如此满足嘅午餐,推荐大家一试