2011-12-01 428 浏览
有啲嘢要拎返比亲戚,所以走了去长沙湾保安道一带,想起亲戚话保安道市政大厦(即系街市上面)熟食中心有档好抵食嘅茶餐厅,就上去睇个究竟。市政大厦内嘅熟食中心环境唔使我多形容,大家大概都知,依家嘅熟食中心环境好好多,无话污糟躐蹋,仲铺晒地砖,干净企理,光猛明亮。一出电梯,就一眼睇晒成个场,因为档口唔多,两间茶记,一间小炒,一间食日本嘢,但客人就唔少㖞。而亲戚口讲介绍嘅叫「开心茶餐厅」,系晌最入面𠮶间,相对人气较细,唔知系咪位置输蚀咗。墙上贴咗好多推介,有经济客饭套餐,有蒸𩠌套餐,仲有午市特价快餐、各式炒粉饭面,都食廿零蚊就有交易,真系开心价。最后,我拣咗「开心快餐」,依日有三款:茄汁猪扒意、菠萝排骨饭、干炒肉片面,包例汤或热饮,都系卖$20。我要咗菠萝排骨饭,碟头饭,份量唔细,仲系睇住老细即炒添,因为一眼望入去就系个厨房位。排骨唔肥,肉质松软,配料有菠萝、又有青椒,一啲都唔行货。本来我就跟餐叫咗奶茶,但疑似事头婆嘅阿姐就醒多碗霸王花例汤过我,话饭市都差唔多完,都应该无乜人架啦,真系识趣㖞,望佢生意长做长有,越做越好啦。碟饭唔差,又私人醒咗碗例汤,奶茶都OK㖞,几香茶味,仲要只系廿鸡,你仲想点

熟食中心整体环境,干净企理。
一墙贴有经济客饭套餐、有蒸𩠌套餐,仲有超抵嘅开心快餐
仲有其他炒粉饭面
我要咗菠萝排骨饭,碟头饭,份量唔细,仲系睇住老细即炒添
,望佢生意长做长有,越做越好啦。碟饭唔差,又私人醒咗碗例汤,奶茶都OK㖞,几香茶味,仲要只系廿鸡,你仲想点?过开嚟都会再帮衬!
开心快餐 $20
熟食中心整体环境,干净企理。
一墙贴有经济客饭套餐、有蒸𩠌套餐,仲有超抵嘅开心快餐